Iskreno sa Aleksandrom Simić

Renato Grbić: Uvek postoji razlog za život i razlog za ljubav

0
On ima verodostojan dokaz svoje hrabrosti. Skroman, otvoren, dobrodušan, miran. Uvek tu za one ljude kojima je pomoć u tom trenutku zaista najpotrebnija. Dobrovoljni čuvar ljudskih života. U emisiji otkriva da li se i on ponekad požali na život, koliko ga reka smiruje, šta mu znači porodica i o čemu sanja dok plovi.
foto: Fabrika fotografa
foto: Fabrika fotografa

Kažu ljudi da ništa nije slučajno, i čini se da je to istina. Na latinskom reč renatus znači ponovo rođen ili novorođen, i zaista ovaj hrabri alas pruža nesrećnim ljudima ponovnu šansu da osete život i da ga više cene. Svi ga smatraju vrlo hrabrim a on ne misli tako već da je to splet okolnosti, da je njegov život tako usmeren i da se samo zadesio na takvom mestu.

 

U emisiji je Aleksandri Simić iskreno poverio da i njega reka smiruje, da se često probudi neraspoložen a ne zna tačan razlog tome i da onda lagano krene u dan, uđe u svoj čamac, neretko popriča sa sobom, reši neke dileme, ponekad sebe i izgrdi ali sve na kraju bude dobro.

Za mene je život reka, voda. Život je lep, treba ga čuvati. Svaki problem ima rešenje. Život treba posmatrati u lepom svetlu a ljude pozivati na druženje. Jedni drugima treba da govorimo lepe reči", iskreno kaže spasilac sa Dunava i dodaje da nikada nije "sudio" ljudima koje je spašavao ali ih uvek pita zašto to čine kada je danas tako lep dan.

Seća se Renato i reči svoga oca koji ga je naučio ljubavi prema reci, strpljivosti, humanosti, a kaže za sebe da veruje svima i da kada se razočara u ljude on im iznova i iznova ipak veruje i to ne može i ne želi da menja.

 

Kaže i da je više puta i sam na reci mogao da izgubi život i da su postojale situacije koje su bile vrlo dramatične prilikom akcija spašavanja ali on je uvek tu, na reci, osluškuje, motri, brine.

Čudno je to, i kada se davno desila tragedija i smrt Branka Ćopića ja sam bio blizu, a dešavalo se i da osetim nemir i kao da me nešto vuče ka čamcu. Sednem, krenem i ispostavi se da se neko bori za život. Zaista postoji nešto 'više', neka viša sila", nastavlja Renato.

Vernik je, i ponavlja da ne sudi ljudima. Pokušava da ih razume, sa mnogima je danas prijatelj, vrata njegove kuće uvek su otvorena za sve ljude. Prija mu što se unuci ponose dedinim dobrim delima i oni su za njega najveća sreća i najdragocenija stvar u životu.

 

Za Renata Grbića reka je izvor života, a život trebamo čuvati i voleti jer je jedan i nema reprizu. Za njega je lep dan kada je nasmejan i veseo, a i drugima je tada lepo jer osmeh govori mnogo jezika.

 

Voleo bi da ne bude mržnje, da živimo u blagostanju, da se volimo jer ljudima je dovoljna i samo lepa reč pa se već osećaju bolje. Smatra da uvek imamo za koga živeti i koga voleti i sretan bi bio kada ne bi postojala potreba sa njegovom hrabrošću po kojoj ga svi znamo.

 

foto: Fabrika fotografa

Emisija se premijerno emituje u petak 4 novembra od 23 sata na TV Naša, i u repriznim terminima u nedelju 6 novembra od 17 sati i u sredu 9 novembra od 22 sata.

makonda-tracker