Sve diva do dive

Birao je karakterne, pa zato obožavamo njegove filmove: Žene koje je voleo Žan-Lik Godar (FOTO)

0

On je zbog njih ostao neponovljiv, a one su zbog njega postale modne ikone. Birao karakterne, i uveo revoluciju u filmsku umetnost. Žan-Lik Godar jedan je od začetnika i najznačajni predstavnik francuskog Novog talasa, te spada u najuticajnije ličnosti svetskog filma...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Znamo ga kao velikog intelektualaca, ideološki opredeljenog umetnika sa filmovima koji se suprotstavljaju holivudskim šablonima, piše Elle. Kritikovao je "tradiciju kvaliteta" francuske kinematografije i naglašavao je veštinu u inovacijama.

 

Njegova energija i umetnička eksperimentisanja privukla su jato najlepših muza koje su sa njim sarađivale. Neke su mu postale i supruge, sa drugima se intezivno družio van seta. Ono što znamo o njima, pored odlične glume je da su bile prirodne lepotice, graciozne i modne ikone kojima se i dan danas divimo.

 

Brižit Bardo: Vapaj u tišini

 

Sarađivao sa Bridžit Bardo, Anom Karinom (koja mu je bila supruga), neponovljivom Džin Siberg, prelepom En Viazemski. Nikada nećemo osporiti njegove režiserske sposobnosti kao i neprocenjiv osećaj za žensku lepotu!

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker