Džeki Čen: I ja sam bio Karate kid

0
Film Karate Kid od 2. Septembra nalazi se na redovnom bioskopskom repertoaru, a o snimanju ovog ostvarenja govore reditelj Harold Cvart, mladi Džejden Smit i legenda kung fu filmova Džeki Čen

Film Karate kid govori o dvanaestogodišnjem Dreu Parkeru koji se zbog novog posla svoje majke seli u Kinu, gde mu je jako teškoda se prilagodi i nađe prijatelji. U tome mu pomaže školski domar, gospodin Han, koji je zapravo prikriveni majstor borilačkih veština.

Možda je i najveći izazov bio pronaći adekvatnog glumca za ulogu učitelja. Svi su želeli da to bude filmska ikona i svi su se složili da to bude Džeki Čen.

- Džeki je idealan za ulogu. Pomislio sam, Karate kid sa Džeki Čenom je film koji bih želeo da gledam! Razlog zbog koga smo film nazvali Karate kid nalazi se u sceni na početku, kada Dre pokušava da se odbrani od siledžija karate improvizacijama. A u Kini deca su kung fu eksperti. Tako da je Dre, ukoliko je hteo da preživi, morao da savlada kung fu. Ujedno, želeli smo da odamo čast ranijem filmu - navodi reditelj Harold Cvart.

Džekiju Čenu se posebno dopao film, jer je mogao da se poistoveti sa likom dečaka.

- Pre 30 godina došao sam u Ameriku potpuno sam. Kada se suočavate sa drugačijom kulturom, ume da bude zastrašujuće – rekao je slavni glumac.

Reditelj Cvart objašnjava kako ih je mladi glumac Džejden Smit sve oduševio.

- Džejden je harizmatičan, šarmantan i odličan glumac. Bio je potpuno posvećen, ne samo učenju kung fua, već emotivnoj osnovi priče, a i Džeki Čen prokomentarisao je mladog kolegu:

-Nikada nisam video dete pametno kao Džejden. Sjajan je!

Kada je odlučeno da se snima u Kini, Smit je morao da nauči kineski stil borbe. Časove je dobijao od najboljeg koordinatora kaskaderskog tima Džeki Čena, Vu Ganga.

- Kada počinjem nekoga da učim ovoj veštini, učim ga da je kung fu, pre svega, poštovanje drugih. Kung fu nije samo borba, već način na koji možete pomoći ljudima – istakao je Vu.

Smit i druga deca, učili su i kako da se bore pred kamerama. Deca koja su bila na filmu su dugogodišnji učenici kung fu veština, ali niko od njih nije imao iskustva u snimanju borilačkih scena. Nije bilo lako uskladiti pokrete, takming i dramske reakcije. Bilo je izazovno pa samim tim i zanimljivo. Džejden priznaje da mu nije bilo lako.

- Morate stvarno da udarite protivnika. Da ga udarite nežno, ali da izgleda kao da je bilo grubo. I da ga blokirate. Ako ga ne blokirate, dobićete udarac u glavu.

Kako bi približili film modernoj publici, kreatori filma su odlučili da odu u Kinu. Kako su mnoge lokacije bile nepristupačne ili zabranjene za snimanje, produkcija se obratila za pomoć Kineskoj filmskoj Asocijaciji, najvećoj filmskoj grupi zemlje.

- Snimanje jedne scene moralo se planirati mesecima. Mi smo prvi koji su snimali na kapiji Tienanmena i u Zabranjenom gradu, još od Bertolučijevog Poslednjeg cara, pre 20 godina - istakao je reditelj.

Za Džeki Čena ovaj film je na neki način ostvarenje sna.

- Zahvalan sam što smo snimali u Kini. Iako imamo istoriju dugu hiljadama godina, ovaj film će publici dati šansu da nauče nešto o našem nasleđu i različitim vidovima naše kulture.

Pogledajte trejler iz filma Karate Kid:

 

http://videooglasi.net/Karate-Kid-trejler-B-214-2055-listing.htm 

http://www.youtube.com/watch?v=exJ7a7xEqoQ]

 

TAGOVI: 123premijera
makonda-tracker