izgubio životnu borbu

Preminuo slavni britanski glumac Rodžer Mur

0

Slavni britanski glumac, ser Rodžer Mur, nekadašnji Džejms Bond, preminuo je u 89. godini u Švajcarskoj nakon kraće bitke sa rakom, javila je danas njegova porodica.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mur je bio najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda (igrao je u trećem serijalu posle Šona Konerija i Džejmsa Lazenbija) i po serijama "Svetac" (The Saint) i "The Persuaders".

 

 

Preminuio je danas... nakon kratke ali hrabre bitke sa rakom", javila su njegova deca na društvenim mrežama.

 

Mur je bio oličenje uglađenog engleskog gospodina, koji može da trči bez kapi znoja u savršenim trodelnim odelima. Imao je karijeru dugu osam decenija. Bio je najpoznatiji kao treća inkarnacija Džejmsa Bonda.

 

foto: Profimedia

 

On je bio prvi glumac kojem je ponuđeno da igra Džejmsa Bonda na filmu, ali zbog rasporeda snimanja "Sveca" morao je da odbije. Kada je Šon Koneri 1973. odlučio da se penzioniše kao agent 007, opet su pitali Mura, ali je "uleteo" Australijanac Džordž Lazenbi.

 

Konačno je snimio prvi film kao Bond 1973, odlično primljeni "Živi i pusti druge da umru". Ponovio je ulogu u još šest filmova u sledećih 12 godina, što ga i danas čini glumcem koji je naduže igrao Bonda. Kada se konačno penzionisao kao Bond, 1985, imao je 58 godina.

 

Potom se povukao iz javnog života i nije snimio film sve do 1990. Od tada je sporadično glumio.

makonda-tracker