srećan !

Na današnji dan ova glumačka legenda ulazi u 9. deceniju života: Ovo su 5 stvari koje niste znali o Džek Nikolsonu!

0
"Imao sam sve što muškarac može da poželi, ali ne mogu da kažem da sam bio zadovoljan svojim ljubavnim životom", ....
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Džek Nikolson je, nesumnjivo, jedna od najvećih faca koja se pojavila na velikom platnu. Od svojih 80 godina, čak 60 je "potrošio" na glumu i snimanje filmova.

 

foto: Profimedia

 

1. Nikolsonov prvi komšija dugo godina je bio Marlon Brando, a u blizini je živeo i Voren Biti. Zbog njih trojice čuvena ulica Malholand drajv (Mulholland Drive) kolokvijalno je nazivana i ulica "Loših momaka". Nakon smrti Branda 2001. godine, Nikolson je iz poštovanja prema legendarnom kolegi kupio njegovu kuću (za 5 miliona dolara), a potom je naložio da potpuno bude uništena zbog buđi, a ustvari zbog poštovanja prema Brandovoj ostavštini. Za Branda je više puta izjavio: "Ako sam u nešto siguran u svom životu onda je to da je Marlon Brando najbolji glumac ikada".

 

2. Nikolson je veliki navijač Košarkaškog kluba Los Anđeles Lejkersi, ali i bejzbol kluba Njukork Jenkis. Od 1970. godine vlasnik je sezonske ulaznice za mečeve Lejkersa (odmah do terena), a propustio je tek nekoliko utakmica za sve ovo vreme. Poznat je i kao veoma strastveni navijač, pa je tako zamalo bio izbačen iz čuvenog "Stejpsl centra" u maju 2008. godine tokom plej-ofa NBA lige, jer se drao na sudiju.

 

 

 

3. Njegov prvi posao u Holivudu bio je da bude šegrt čuvenim animatorima - Vilijamu Hani i Džozeu Barberi, tvorcima Skubi Dua i "Kamenka i Kremenka". Bilo mu je najpre ponuđeno da pozajmljuje glas u animiranim filmovima, ali je on to odbio jer je želeo pravu ulogu.

 

Džek Nikolson: Voleo bih da imam ljubav

 

4. Nikolson je jedan od dvojice glumaca koji su nominovani za Oskara u svakoj dekadi od 1960. do 2000. godine. Drugi je Britanac ser Majkl Kejn. Nikolson je jedini muški glumac koji ima 12 nominacija za Oskara. Ukupno gledanom, ispred njega je samo glumica Meril Strip sa 20 nominacija. Nikolson je i jedan od trojice glumaca u istoriji kinematografije koji ima tri Oskara (druga dvojica su Beri Ficdežarld i Danijel Dej-Luis).

5. Ako je Majkl Kiton igrao glavnu ulogu u filmu "Batman" Tima Bartona, zapravo je Nikolson, koji je tumačio lik negativca Džokera, bio taj koji je imao najveći honorarn. U pregovorima sa producentima tražio je i dobio procenat od prikazivanja filma, pa se procenjuje da je do sada, samo od tog filma "dobar" 60 miliona dolara!
 

makonda-tracker