Tuga u domu Živojinovića

Prijatelji i rodbina se opraštaju: Neka je večna slava našem Bati (FOTO)

0
Smrt legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića potresla je čitav region...
foto: Slobodan Pikula
foto: Slobodan Pikula
Velimira Bate Živojinovića

foto: Vladimir Sporčić
Radoslav Zelenović Živojinovića

Smrt Bate zatekla me je u njegovoj rodnoj Koraćici. Tamo me je pre 35 godina Bata doveo. Takvi ljudi vas zaduže za života. Pamtiću ga kao čoveka koji nikada nije rekao da nešto ne može.

On je bio čovek koji je mogao sve. Prvi put kada smo se sreli 1971, prva rečenica koju mi je uputio bila je: 'Kako si, da li mogu nešto da ti pomognem.' Bata je neko ko je obeležio kinematografiju na ovim prostorima", rekao je Batin prijatelj.

Dina Živojinović: Ne, Miljko neće biti tu za sahranu (FOTO)

foto: Marko Poplašen
Eva Ras Luli

Bata se zalagao za sve socijalne slučajeve, zato nije izabran za predsednika, jer onima koji vladaju takav pravedan čovek ne treba. To što je bio grandiozan glumac, to je zato što nije glumatao i nije pravio artificijalne scene, nego je slušao Šekspira i bio je u svemu umeren.

Kada sam sahranjivala moju Krunu, Bata mi je rekao: 'Mi više nećemo po sahranama, a tvoja Kruna nije nikuda otišla, ona će i dalje živeti u našim srcima.' Ja sam to što sam se dogovorila sa Batom kršila.

Kada je umro Dragan Nikolić nisam otišla, zato što sam se setila šta sam se dogovorila sa Batom. Čujem da će biti zajedno sahranjeni, pa ne bi bilo u redu da odem. Ja više na sahrane ne idem, samo ću na moju da odem, vreme mi je", izjavila je Eva.

Boško Đurovski Batinoj

U Zvezdu sam došao 1976, zajedno sa njegovim sinom Miljkom. Vezuju me dve stvari za našeg Batu. Moj brat i ja živeli smo ovde bez oca i majke, pa nas je Miljko često dovodio kod Lule na palačinke. Čuo sam se nedavno sa Miljkom.

Razmenili smo neke uspomene iz detinjstva. On je zaplakao. Neka je večna slava našem Bati, šta drugo da kažem. Uskoro ću ići kod Miljka u Pariz, na Evropsko prvenstvo. On mi je veliki prijatelj iz detinjstva. Lula je dobro sada. Drži se", rekao je Boško.

Miljko Živojinović: Ceo jedan život bio sam odvojen od oca

Batine Rada Đuričin


Ja sam imala tu privilegiju da sarađujem sa Batom od prve do četvrte godine studija. Mi smo zajedno studirali i bili na istoj klasi. Ono što ja najživlje pamtim jesu, upravo, te godine. On je i tada bio gromada među nama. On je bio uvek organizator dešavanja i žurki na Akademiji, veselje je bilo njegov znak.

Pre izvesnog vremena sastali smo se nas nekoliko koji smo bili na klasi. To je bilo zanimljivo, zato što je svako od nas govorio o poteškoćama koje je imao u toku studiranja. Bata nam je tada pričao koliko je sumnjao da li je to što radi dobro ili nije", izjavila je Rada.

makonda-tracker