Zanimljivosti

Znate li šta je pogruženje: Ivan Bosiljčić objašnjava pravoslavni običaj (FOTO)

1
Zbog netačne informacije koja se pojavila u medijima da se poznati glumac krstio po drugi put, Ivan Bosiljčić je rešio da pojasni o čemu je zapravo reč
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Dragi moji,neka vas ne zbune proizvoljna tumačenja naše štampe. Sigurno nije nikakva loša namera. Usudiću se da pojasnim. Pogruženje je pravoslavni običaj uranjanja i izranjanja iz vode u znak sećanja na naše krštenje . Na pokloničkim putovanjima je normalno da se vernici umiju,poliju vodom ili celi urone i izrone. To nije ponovno krštenje,to je radosno sećanje na taj čin. Krstiti se može samo jednom. Ja sam kršten još u detinjstvu.Za Vaskrs 2009. sam bio na pokloničnom putovanju u Jerusalimu,u Izraelu.Tom prilikom sam se pogruzio u reci Jordan. Ovog puta sam to isto učinio u Rusiji,na izvoru velikog pravoslavnog svetitelja, prepodobnog oca Serafima Sarovskog. Rodjen sam 15.januara, na dan kada se praznuje ovaj svetac. Tako da je moja radost bila prilična.
Inače, ušavšu u vodu čija je temperatura bila + 3° C , setio sam se onih careva koji svake godine u januaru plivaju za Časni krst. Pozdrav za moju braću koja su se usudila na ovaj podvig. I pozdrav za moje ljubljene Srbe. Nisam se prekrstio, ni pokrstio, samo sam vas se setio na svetom mestu, napisao je glumac.

makonda-tracker