​68. godina od rođenja muzičke legende

Životna priča Fredija Merkjurija: Ljubavnik života, pevač pesama

0
Na današnji dan 1946. godine pod imenom Farrokh Bulsara u Zanzibaru, rođen je ekstravagantni pevač i muzičar, čuveni frontmen grupe Queen Fredi Merkjuri.
Fredi Markjuri, foto: Profimedia
Fredi Markjuri, foto: Profimedia


Fredi Merkjuri je pobedio AIDS široke narodne mase

Bohemian Rhapsody



rođen je 5. septembra 1946. godine kao Farok Bulsara u današnjoj Tanzaniji Sveti Petar Sveta Marija U grupi mu je jedan od članova dao nadimak Fredi West Thames Collegeu Ealing Art second hand aprilu 1970. Fredi je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tajlora koji su pre tog susreta bili članovi benda Smile. Pošto im se 1971. pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Queen Naravno da sam bio svestan gej konotacije, ali to je bila samo jedna strana



Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crezy Little Thing Called Love, Somebody To Love

Music of The Millenium Bohemian Rhapsody Barcelona Njegova najpoznatija solo pesma je Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa Fredijevog 40. rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz transvestita iz najpoznatijih Minhenskih klubova.

Elektra Recordsa Tokom 1979. godine počeo je da posećuje gej kupatila i klubove, gde je imao veliki broj partnera.



Ostao je upamćen po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično prikrivenom privatnom životu, čije detalje nije želeo da otkriva.

Fredi se testirao na HIV.

The Sun  spota za pesmu These Are the Days of Our Lives To je i poslednji video zapis na kome se on pojavljuje.

- Nakon ogromnih nagađanja u štampi tokom poslednje dve godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno da zadržim ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko sebe. Međutim, došlo je vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvek bila važna i poznato je da nisam davao mnogo intervjua. Molim vas da razumete da će se tako i nastaviti.

Nešto manje od dvadeset i četiri časa nakon ovog saopštenja, Merkjuri je umro, 24. novembra 1991. godine u svojoj četrdeset petoj godini, njegovoj sahrani su prisustvovali Elton Džon, Dejvid Bovi i članovi grupe Queen.

Svojim testamentom Fredi je polovinu ogromnog bogatstva ostavio baš njoj, a drugu polovinu roditeljima i sestri Kašmiri The Mercury Phoenix Trust Htela sam da sve bude drugačije, uvek sam želela da umrem pre njega, znam da mu nedostajem kao i on meni

Mr. Bad Guy

Made in Heaven Takođe, sve u vezi s ovim muzičarem jedinstveno je i neobično, a o tome svedoči i posveta na spomen-bisti koja je jednostavna i efektna: Fredi Merkjuri 1946-1991, ljubavnik  života, pevač pesama (Freddie Mercury 1946-1991, Lover of Life, Singer of Songs).
 
makonda-tracker