Esma Redžepova za Story.rs: Pravda je zadovoljena

Legendarna romska pevačica Esma Redžepova najavljuje koncert u Beogradu i otkriva kako je ispravila nepravdu i javnosti pokazala da je njena pesma Čaje šukarije iskorišćena u filmu Borat bez njene dozvole
0
1 / 2 Foto: Vladimir Šporčić

Esma Redžepova će u Beogradu nastupiti 13. avgusta u okviru ovogodišnjeg Beer festa. Zvezda romske pesme unapred se raduje dolasku u Beograd, gde je već imala nekoliko koncerata. Za pamćenje je svakako bio onaj koji je održala u Domu sindikata posle višegodišnje pauze, kada je cela sala u horu pevala i plakala sa kraljicom ciganske muzike.

- Ne pripremam se specijalno za nastup na ovogodišnjem festivalu piva. Moja grupa i ja smo navikli na velike koncerte i kada uvežbamo određeni program, sve zvuči savršeno. Naravno, ne pevamo uvek isti repertoar, već svaki put ubacimo neke novosti, pa je doživljaj na koncertu uvek drugačiji – kaže Esma koja se izuzetno raduje što će nastupati u srpkoj prestonici sa svojim ansamblom Teodosijevski.

Kraljica romske pesme prošle nedelje dobila je 26 000 evra za pesmu Čaje šukarije, koja je bez njene dozvole iskorišćena u filmu Borat pre tri godine.

- Od Saše Barona Koena tražila sam 800 000 evra, ali se ispostavilo da je on dobio odobrenje da koristi ovu pesmu od producentske kuće za koju sam snimala tada. Međutim, ta producentska kuća mene nije ni pitala da li može da da dozvolu za moje pesme, a najviše me je pogodilo što se u tom filmu vređaju i ismevaju Romi, Jevreji i Amerikanci. Dobila sam novac od producentske kuće i odlučila sam da prekinem saradnju sa  njima, pošto ne želim da rade iza mojih leđa. Iako sam htela da tužim Sašu Baron Koena, odustala sam od toga, jer nisam imala osnova. Mnogo sam se naljutila i odlučila da od sada sarađujem sa diskografskom kućom iz Nemačke Network.

Esma Redžepova će svoj šezdešesti rođendan proslaviti na koncertu u Sarajevu, a nakon toga odlazi na turneju.

- Srećna sam što ću za svoj rođendan, osmog avgusta nastupati u Sarajevu. Sigurna sam da ćemo se i publika i ja odlično provesti. Nakon toga odlazim sa bendom u Opatiju, potom u Nemačku i Belgiju... Raspored koncerata mi je popunjen sve do septembra – kaže slavna pevačica.

Ksenija Konić

makonda-tracker