Bata Spasojević: Ljubav mi uvek pomuti pamet

0
Nedavan boravak u netaknutoj prirodi kraj tirkiznog mora naveo je kreatora Batu Spasojevića da preispita svoje najintimnije stavove. Za Story govori o tome da li je došlo vreme za očinstvo i ozbiljne životne promene
Bata Spasojević, foto: Tamara Antonović
Bata Spasojević, foto: Tamara Antonović

Onome koji zna šta želi najčešće nije važno gde se nalazi kako bi svoje zamisli sproveo u delo. Ipak, ponekad je samo okruženje najveća inspiracija za davanje stvaralačkog maksimuma. Početak letovanja našem kreatoru Bati Spasojeviću (43) značio je mnogo više od odmora. Nakon dve decenije u poslu koji voli, inspiraciju može da pronađe lako snagom svoje volje. Nije njen izvor samo i jedino život u prestonici, njeni prohtevi i prednosti koje često pruža. To je sve češće i netaknuta priroda koja ga navodi na preispitivanje najintimnijih stavova.

- Živim punim plućima iako bih voleo da je situacija u zemlji stabilnija kako bismo svi mogli da radimo u prijatnijem okruženju. Neprocenljiv je  kapital to što radim posao koji volim, ulepšavam ljude i činim ih srećnim. Kad realizujem svoju maštu, u njoj uživaju i druga kreativna bića i nose moju energiju - kaže Bata, kojem davanje u poslu ne ostavlja mesto dilemama da li mu je u ovim godinama života prioritet moglo da bude nešto drugo.

- Rekao bih da se odavno ta starosna granica pomerila. Srednje godine su sad pedesete, a ja imam još mnogo do njih. Osećam se kao da sam u dvadesetim ili ranim tridesetim. Imam ogromnu kreativnu energiju i osećaj da me tek čeka pravi talas stvaralaštva. Obuzimaju me smirenost i stabilnost koje su mi doneli prethodni opus i ogromni rad i trud. Nekada sam četrdesetogodišnjake doživljavao kao ljude u ozbiljnijim godinama, a danas je to za mene mladost još u povoju - kroz osmeh čoveka koji zna šta želi priča kreator, ne obazirući se na podsećanje kako nas još u ranoj socijalizaciji uče da je porodica stub društva.

- Očinstvo nije samo stečeno učenje o nekim normama koje morate da ispunite. Čovek treba da oseti pravo vreme, da je zaista spreman za roditeljstvo i da ima potrebu za rođenjem deteta, kojem će se maksimalno posvetiti i vaspitati ga. Želim da budem posvećen otac i da moje dete ima udobnost, pažnju i razumevanje kao što ja i dan-danas imam od svojih roditelja - priča Bata, bez namere da sakrije svoje ponašanje kad ga obuzmu najsnažnije emocije.

- Kada se zaljubim, uvek mi se pomuti pamet. Voleo bih da imam dugme za racionalno i neke kočnice. Ipak, ne umem to da koristim već se uvek prepustim. Kad vetrovi i tornada ljubavi duvaju, ako je teren u redu, tu sam da zaronim duboko - poetičan je pomalo kreator otkrivajući da ga na to navodi i leto.

- Sunce mi vraća optimizam i stvaralačku energiju. Svetlost i lep dan su stvoreni za mnoge aktivnosti, od onih sportskih kad svako jutro ili veče idem na trčanje i trening na otvorenom, do onih kada pobegnem na Kosmaj i u zanosu slikam do kasno u noć. Leti su mi sve čakre maksimalno otvorene i očekujem nove izazove i avanture - opisuje Bata jednu od njih koja je počela u Dubrovniku.

- Po preporuci prijateljice i saradnice Irene Eklemović otišao sam na ostrvo Lopud kraj Dubrovnika. Pogled na more iz luksuznog hotela Lafodija nestvaran je, a Crkva Gospe od Sunja i ogromna botanička bašta podstakli su me da napravim novu kolekciju inspirisanu floralnim motivima ovog ostrva. Jednako kao i raznolikost one netaknute prirode koju sam osetio prolazeći kasnije kroz Herceg Novi do Skadarskog jezera i Podseljana, čuvenih po brojnim mlinovima i domaćoj kuhinji, do luksuza u Porto Montenegru i Budvanskoj rivijeri - kaže Bata, koji je na tom putu i te kako razmišljao o poslu.

- Od prvog dana spoznaje sebe znao sam da ću biti ovo što danas jesam. Olovka i papir uvek su pored mene čak i dok spavam. Pa i kada sam u nekom ružnom okruženju, pronađem deo lepog i inspirativnog. To odmah stavljam na papir i u neki svoj unutrašnji fajl. Nove ideje stalno naviru, a ja ih odabiram i slažem kao kockice u jedan veliki mozaik. Po glavi mi se motaju ljudi, njihove energije i priče, epohe, umetnička dela, muzika i njeni pravci, a u ovom slučaju ona blago ukroćena, ne sasvim divlja priroda, plavetnilo mora, tirkizna boja, kora palme i njene krošnje. Floralna ekspresija, fantastični koloriti i egzotika, živi svet te prirode, krokodilski i zmijski deseni i insekti, sve to postaje materijal za nešto novo - prepričava dizajner spreman da uskoro ponovo pakuje kofere.

- Ponovo ću na deset dana otići do Herceg Novog, gde ću ovekovečiti divljinu i prirodnu lepotu obližnjeg ostrva Mamule u modni editorijal. Sledi odlazak u Porto Karas na pripreme za Miss Yu, a potom i u Pariz gde ću u našem Kulturnom centru predstaviti kolekciju inspirisanu Jelenom Anžujskom u saradnji sa Vesnom de Vinčom - završava kreator.

 

Piše: Jasmina Antonijević Milošević

 

makonda-tracker