Metju Mekonahi: Oskarovac porodičnog duha

0
Na dugačkom putu od nestašnog momka do porodičnog čoveka sa karijerom vrednom Oskara, u životu holivudskog superstara Metjua Mekonahija zajedno sa novim filmskim ulogama smenjivale su se i ljubavne veze uglavnom sa koleginicama, sve dok pravu sreću nije spozna
Metju Mekonahi, foto: Profimedia
Metju Mekonahi, foto: Profimedia

Izgubivši devetnaest kilograma za ulogu Rona Vudrufa, HIV pozitivnog kauboja, u filmu The Dallas Buyers Club, glumac Metju Mekonahi (44) odigrao je moćan performans koji ga je plasirao na mesto glavnog favorita za ovogodišnjeg Oskara. I dok se nameće pitanje kako je momak koji važi za objekat požude među ženama uspeo da napravi takav preokret u karijeri, slavni glumac još jednom ponavi kako jasan cilj i snažna volja mogu da vinu u zvezde. Upravo tom životnom parolom prokrčio je put do uspeha. Ipak, ponosni otac troje dece i brižan suprug, kao glumac prevalio je dugačak put kako bi ostvario svoje snove.

Metju Mekonahi rođen je 4. novembra 1969. godine u gradiću Juvaldi u Teksasu, gde je odrastao i vaspitan u konzervativnoj katoličkoj porodici kao najmlađi sin, pored braće Majkla Patrika i Patrika Džejmsa. Njegov otac Džejms Donald Mekonahi bio je profesionalni fudbaler i prodavac gasa, dok je majka Meri Kejtlin radila kao učiteljica. Odbijajući da bude uključen u očev posao, po završetku srednje škole Longview u Teksasu 1988, preselio se u Australiju kako bi se bavio krajnje običnim poslovima i samostalno zarađivao za život. Ipak, ubrzo je doneo odluku da se vrati u SAD kako bi upisao Teksaški univerzitet. Bio je samo na korak od toga da postane advokat, kada je odjednom osetio kako mu nešto nedostaje. Nakon čitanja motivacione knjige Ogija Mandina koja je emfazirala geslo uradi sada, bio je inspirisan da se bez oklevanja okrene filmskoj režiji.

- U jednom trenutku shvatio sam da nešto nije u redu. Činilo mi se kao da mehanički ispunjavam tuđe zamisli, a da sam pri tom izgubio sebe. Rekao bih da sam u poslednjem trenutku doneo odluku za koju sam danas siguran da je najbolja, promenio sam smer i okrenuo se filmu, mom životnom pozivu – rekao je jednom prilikom Mekonahi.

Od 1991. godine počeo je svoje pronalaženje u umetničkom smislu. Prvo se oprobao u nekim studentskim projektima i reklamama, a da bi stekao kvalifikacije univerziteta 1992. godine režirao je film Chicano Chariots, i konačno sledeće godine i diplomirao. Ubrzo nakon završetka studija, počeo je da traži posao. Iako nije imao prevelika očekivanja, kasting na kome je upoznao agenta Dona Filipsa, promenio je pravac njegovog života. Uočavajući talenat, skaut je odlučio da upozna mladog Metjua sa režiserom Ričardom Linklejterom koji je u to vreme radio na filmu Dazed and Confused. Međutim, teksaški režiser oklevao je da da ulogu Mekonahiju, a kao razlog naveo je da izgleda previše dobro za lik koji je trebalo da tumači. To nije sprečilo glumca punog strasti i optimizma da igra u tom filmu. Nakon što je pomalo promenio lični opis i pustio bradu i brkove, uloga je bila njegova. Linklejter je bio toliko oduševljen njegovim stavom, da je na kraju odlučio mu proširi ulogu. Metju i njegove kolege na filmu Mila Jovović i Ben Aflek, odjednom su postali nove mlade zvezde.

- Sećam se perioda nakon moje prve velike uloge. Nisam bio siguran kako treba da se ponašam. Sve je delovalo previše nestvarno. Međutim, znao sam da ne smem da dozvolim da mi malo slave udari u glavu, tako da sam odlučio da je najbolje da se koncetrišem na sledeći projekat – bio je iskren Metju.

Novostečena reputacija donela mu je zapaženu ulogu u Povratku teksaškog masakra motornom testerom 1994. godine, gde je igrao kanibalističkog ubicu Vilmera. Film nije naišao na oduševljenje publike, ali ga to nije sprečilo da nastavi svoj put ka uspehu. Posle nekoliko manjih rola, harizmatični glumac zablisatao je u ostvarenju Lone Star 1996. godine, nakon čega je počeo da dobija zanimljivije ponude.

Na audiciji za A Time to Kill poredili su ga sa drugim kandidatima poput Breda Pita i Vala Kilmera. Međutim, producent Džon Grišam izabrao je Mekonahija da tumači lik Džejka Tajlera Brigansa, mladog advokata koji je trebalo da brani crnca optuženog za ubistvo. To je bila neverovatna prilika za njega, pošto su dobra priča i sjajna ekipa, načinili ovaj film mega hitom. Na red je došla i prva značajna nagrada. MTV mu je dodelio prizanje za najbolji performans 1997. godine, a baš u tom periodu pored potvrde za profesionalni angažman, osvojio je i srce koleginice Ešli Džad. Upoznali su se na snimanju filma, gde je šarmantna glumica igrala njegovu suprugu.

Međutim, u pravom životu njihova veza bila je kratkog daha, pošto je Metju interesovanje pronašao kod druge koleginice iz filma. Reč je o Sandri Bulok. Nihova veza bila je prava misterija za javnost.

- Postao je moćna sila u mom životu i veliki oslonac – govorila je Sandra, ali oboje su insitirali da je njihov odnos više prijateljski. Bilo kako bilo, 1997. godine i toj vezi došao je kraj.

Velika popularnost u Metjuov život došla je s razlogom, jer je on u to vreme bio jedan od najpoželjnijih glumaca. Često je bio poređen sa legendarnim Polom Njumanom, kako po fizičkim karakteristikama, tako i po glumačkim sposobnostima. Ugovori su se samo nizali i čekali da ih potpiše traženi Metju koji nije odbijao uloge. Radio je punom parom, a čak se opet posvetio i režiranju u jednom trenutku. Godine 1998. sudbina ga je još jednom spojila sa Sandrom Bulok u filmu Making Sandwiches. Njih dvoje održavaju svoje krajnje neobično prijateljstvo sve do današnjeg dana.

U tom periodu jedan, ne tako laskavi događaj, ostavio je mrlju u njegovoj karijeri. Metju je upao u skandaloznu medijsku aferu, kada je prijavljen da distribuira marihuanu. Jedne noći 1999. godine, komšija se žalio na buku u kući Mekonahija što je prijavio policiji. Incident se završio tako što je glumac uhapšen zbog posedovanja kanabisa, remećenje javnog reda i mira, i opiranja pri hapšenju. Proveo je noć u pritvoru i platio kaznu od 50 dolara.

- Ne želim da iznajmim sobu tamo, ali bilo je lepo ostati na jedno veče – prokomentarisao je Mekonahi kasnije tu noć.

Međutim, nije prošlo mnogo vremena, a slavni šarmer prebrodio je negativan publicitet i zablistao u filmu U-571 koji je 2000. godine nagrađen Oskarom, a u kojem je tumačio Endrua Tajlera. Zatim je usledila komedija Neplanirano venčanje sa Dženifer Lopez, akciona fantazija Reign of Fire i romantična komedija Kako izgubiti momka za 10 dana, koja mu je utvrdila status miljenika ženske publike, a gde mu je devojka na platnu bila harizmatična Kejt Hadson.

- Ona je tako neodoljiva, prirodna i šarmantna. Ima kvalitete tipične mlade devojke, a u isto vreme je pametna žena. Ona je mešavina hipika i žene koja voli priznanje. Ambiciozna je, voli da pobeđuje – sa divljenjem je tada Mekonahi opisivao svoju koleginicu, iako se između njih, na veliko razočarenje publike, ništa nije dogodilo u stvarnom životu. U tom periodu glumac je bio u vezi sa Sali Ričardson Vajtfild, ali i sa slavnom muzičkom divom Dženet Džekson. Ta romansa privlačila je veliku medijsku pažnju, što je verovatno doprinelo tome da njih dvoje ubrzo i raskinu.

Sledeća zapažena uloga Metjua Mekonahija bila je u filmu Sahara 2005. godine, gde je igrao avanturistu Dirka Pita koji je tražio rešenje za zagađenost u Zapadnoj Africi, dok je Penelope Kruz glumila naučnicu koja je pokušavala da otkriije uzrok zaraze na istom mestu. Nažalost, uprkos velikom trudu glumačkog para, ovaj film bio je potpuni fijasko. Nisu ih sačekali ni zarada, a ni nagrade. Međutim, za mladi par stvari se ipak nisu završile toliko loše. Španska lepotica očarala je Metjua, i njih dvoje otpočeli su romansu.

- Volim način na koji ona priča. Na poseban način gleda ljude i svet koji je okružuje. Tako je jedinstvena – opisivao je glumac svoju izabranicu.

U to vreme oboje su imali blistave karijere, što je zahtevalo veliku odsutnost zbog snimanja. Njihova veza bila je udaru posla pa je par saopštio kako se rastaju usled previše obaveza, ali da će ostati u prijateljskim odnosima.

- Raskidi su užasni, ali mi smo i dalje prijatelji i gajimo veliko poštovanje jedno prema drugom. To je najviše što mogu da tražim nakon rastanka. Mi se i dalje volimo i brinemo jedno za drugo – izjavio je tada harizmatični glumac.

Međutim, nikakvi raskidi i neuspesi u karijeri nisu mogli da sputaju ubrzani tempo i želju za životom ovaog šarmera. Posvećen karijeri, preuzimao je uloge u filmovima: Fool’s Gold, Surfer Dude, The Grackle, Ghosts of Girlfriends Past i Tropic Thunder, i to sve 2008. godine. Doduše ni njegov ljubavni život nije bio u zapećku. Još 2006. godine upoznao je brazilsku manekenku Kamilu Alves, a iako je od samog starta imao snažne emocije prema njoj, u tom trenutku nije mogao ni slutiti da je upravo ona ljubav života i buduća majka njegove dece.

Atraktivan par, već u januaru 2008. obajvio je da očekuje prvu bebu, a 7. jula na svet su dočekali sina Levija Alvesa Mekonahija.

- Mojoj sreći nema kraja. Ovaj osećaj ne može da se meri ni čim što sam proživeo do sada u životu. Da mi žena koju obožavam podari dete, verovatno je najdivnije iskustvo koje može da se oseti – rekao je Metju po rođenju svog prvog sina.

Dve godine kasnije, 3. janura na svet je došla i ćerkica Vida Alves Mekonahi koja je još više učvstila ljubav ponosnih roditelja pa je par 2011. godine na Božić ozvaničio svoju ljubav veridbom, a kroz nekoliko meseci, tačnije 9. juna 2012, oglasila su se i svadbena zvona. U to vreme izvori bliski paru prenosili su da je Mekonahijeva izabranica dugo tvrdila pazar pre nego što je odlučila da sa njim stane na ludi kamen. Pred kraj godine, 28. decembra, dobili su još jednog sina kome su dali ime Livingston.

Sa ozbiljnim promenama u privatnom životu, Metju je izgubio status nestašnog momka koji ga je pratio dugi niz godina. Proces sazrevanja nije se odvijao samo na privatnom, već i na poslovnom planu. Već uveliko glumac na A listi, dobio je ozbiljnu i ne tako rado prihvaćenu ulogu u filmu The Dallas Buyers Club. Mekonahi je jedva prepoznatljiv, jer je za ovu ulogu morao da izgubi čak devetnaest kilograma.

- Sada se osećam dobro. Mada verovatno imam trideset i pet odsto  manje energije. Biće teško vratiti se na staro, jer se moj želudac smanjio – rekao je po završetku snimanja ovog ostvarenja. Time je dokazao da je spreman na žrtvu, a da je svaka zarad posla veoma isplativa.

makonda-tracker