Vesna Čipčić i Anja Alač: Mi smo majstorice za osmeh

0
U trenutku kada je njihov odnos sasvim sigurno prevazišao relaciju majke i ćerke, glumice Vesna Čipčić i Anja Alač govore o tome šta jedna od druge uče, kada zajedno piju kafu i zbog čega umeju da prepoznaju šta je dobar provod
Vesna Čipčić i Anja Alač; foto: Petar Đorđević
Vesna Čipčić i Anja Alač; foto: Petar Đorđević

U danima kada je mrak počinjao da jede nebo sat vremena ranije, onda kada je mesec tami redovno čuvao stražu, a miholjsko leto ispunjavalo Beograđane pozitivnom energijom, u trenucima kada je omladina govorila o maskenbalima za Noć veštica, ekipa magazina Story imala je čast da razgovara sa uvek vedrom i nasmejanom glumicom Vesnom Čipčić (59) i njenom ćerkom iz braka sa glumcem Aleksandrom Alačem, Anjom Alač (25), koja u skladu sa nasleđenim genetskim kodom i svojim godinama još više zrači toplinom i neposrednošću.



- Vrlo diskretno uživam u suncu koje nas obasjava ovih dana. Nedostaju mi Divčibare. Da tamo boravim po ovako lepom vremenu, bilo kao u raju. Ili da je pak neka biciklistička staza u blizini mog doma Ali, avaj... - neformalno je počela razgovor Vesna, dok je lepa Anja napomenula kako nastoji da što više vremena provede u dnevnim šetnjama.
Vođeni tezom da deca javnih ličnosti, s obzirom na to da su im roditelji poznati, trpe određene pritiske, pokušali smo da inspirišemo Anju da nam opiše kako gleda na to breme koje nosi.

- Neminovno je da me povezuju sa roditeljima, ali i da me porede sa njima. Oni su imali svoj početak i put, a ja imam sopstveni. Iako smo u mnogo čemu slične, mama i ja  smo i veoma različite. Mogu samo da budem ponosna na svoje roditelje i da mi bude drago zbog toga - govori mlada glumica, dok se njena glumački prekaljena mama nadovezuje komentarom kako veruje u razvojni put svoje ćerke.

- Posle svega, važan je rezultat. Kada je on dobar, dominira kvalitet, tu više nema prazne priče. Kako nisam konfliktna ličnost, mislim da Anja neće imati mnogo apriori neprijatelja. Sigurna sam da će na pravi način izboriti svoj prostor. Vredna je, radna i ozbiljna - reči su kojima nasmejana Vesna, koja osim Anje ima i sina Ivana (18), govori o teretu koji njena ćerka nosi zbog činjenice da joj je majka istaknuta glumačka dama.
U nameri da izvadimo što više stvari iz njihovog kofera na kojem stoji etiketa glumačke porodice, nastavili smo da tragamo za činjenicama koje oslikavaju odnos poznate majke i sve poznatije ćerke, lepe žene i još lepše devojke, osobe sa dugom karijerom i one koja tek počinje da ispisuje stranice teatarske, televizijske i filmske biografije.

- Sada, što je i prirodno, razgovaramo kao dve koleginice. Imamo mnogo više zajedničkih tema za diskusiju. Ne savetuje samo mama Anju, već Anja takođe deli savete Vesni. Ja gotovo i ne znam šta je pubertet kada je reč o njoj. I kao beba bila je divna. Uvek sam se pitala da li ću to ikada moći da joj vratim - zapaža Vesna, dok Anja otkriva šta je ono što njenu majku čini dobrim roditeljem.

- Vesna je dobra majka, pre svega zato što je dobar čovek. Dobrim roditeljem čini je to što se uvek trudila da mene i brata pravilno usmeri i podrži nas na pravi način, a opet, davala nam je slobodu neophodnu za sticanje samopouzdanja. Mnogo toga naučila sam od mame i učim i dalje. Samo neke od meni bitnih stvari, između ostalog, jesu saznanja da se svaki trud isplati i da kroz život treba ići optimistično, sa osmehom na licu i otvorenog srca - govori Anja koja je poznata po ulozi Ines u popularnoj hrvatskoj seriji Ruža vjetrova, kao i po rolama u filmovima Montevideo, Bog te video i TV seriji Miris kiše na Balkanu, dok je u periodu osnovne i srednje škole trenirala košarku, a svoje umeće sa loptom poslednji put pokazala je, koliko se seća, na kastingu za jedan TV projekat kada je odigrala basket s jednim od kolega.
Anja i Vesna ne dele samo privatan život, već trenutno rade na realizaciji porodične drame, predstave Moj sin samo malo sporije hoda, u kojoj će zajedno razmenjivati glumačke veštine. Anji je pripala uloga Sare, devojke od 25 godina, dok Vesna tumači lik dementne bake Ane što, kako kaže, predstavlja pravu glumačku poslasticu. Zanimalo nas je uspevaju li u tome da jedna drugu na sceni vide kao i svaku drugu koleginicu, oslobođene emocija koje ih privatno povezuju.



- Pretpostavljala sam da će dan kada ću glumiti zajedno sa mamom
kad-tad doći, ali nisam ga očekivala ovako brzo. Mislim da je Vesni malo teže da me vidi isključivo kao koleginicu. Naše prvo zajedničko iskustvo na sceni bilo je pre nekoliko godina u predstavi Sve o mojoj majci, gde smo bile i direktne partnerke. U novom komadu koji trenutno pripremamo, nemamo zajedničkih scena, ali s obzirom na to da nam je ovo druga zajednička predstava, već smo uhodane - smatra Anja, dok se i njena mama osvrće na njihov zajednički rad.

- Naša prva zajednička predstava bila je veoma dirljiva i za pamćenje. Sada na probama komuniciramo i sarađujemo isključivo kao koleginice. Dragocene su mi Anjine primedbe i saveti - tvrdi glumica.
Osim činjenice da zajedno piju jutarnju kafu i glume u istoj predstavi, njih dve umeju da izađu i u  noćni provod.

- Obe znamo da prepoznamo kada je zanimljiv provod posredi i da u njemu uživamo. Kriterijumi su nam prilično visoki  jer imamo dobar reper iz sopstvenog doma. U tome sam, možda neskromno rečeno, majstorica. Pošto su deca odrastala u takvoj kući, izoštrila su čula kada je reč o toj temi, tako da im se ne može podvaliti. Da, baš umemo da uživamo - otvoreno govori Vesna koja neretko ističe kako ima bezrezervno poverenje u svoju naslednicu, ali otkriva i koji bi je Anjin potez najviše razočarao.

- Pretpostavljam da bi to bio njen odlazak iz zemlje, pa još negde preko okeana... Ali, i to bih prihvatila, ako bih znala kako je reč o njenom izboru i volji. Moj roditeljski zadatak jeste da joj budem podrška u životu i olakšam joj sve što je u mojoj moći. Ona je to zaista zaslužila - priznaje Vesna koja je svoju ćerku podržala i kada je još pre dve i po godine odabrala da započne zajednički život sa dečkom, glumcem Radovanom Vujevićem (29).


Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker