Opra Vinfri: Žrtva rasne diskriminacije

0
Kada je tokom boravka u Švajcarskoj ušla u jedan ciriški butik, Opra Vinfri nije ni slutila da će se vekovima kasnije suočiti sa problemom protiv koga su se njeni preci izborili. Zbog svog izgleda i boje kože bila je žrtva diskriminacije.
Foto: Guliver
Foto: Guliver

Čini se da je svetska javnost ostala zgranuta vešću da je Opra Vinfri (59) bila žrtva diskriminacije, gotovo kao i nemirima u Siriji i Egiptu, ili sve zategnutijim odnosima na relaciji predsednika Baraka Obame i Vladimira Putina. Malo je onih koji su poverovali da je tako nešto moguće, a većina je pomislila kako je slavna voditeljka slične epizode još davno ostavila iza sebe. Međutim, bez obzira na bankovni račun sa mnogo nula, ona je doživela omalovažavanje kojem su svakodnevno, na različitim stranama sveta, izloženi mnogi ljudi čija boja kože nije bela. Da situacija bude još neverovatnija, sve se odigralo u civilizovanoj Evropi, u Švajcarskoj - svetskom bankarskom centru, jednoj od zemalja u kojoj je svest građana izgleda na mnogo nižem nivou nego njihov standard.

- Bila sam u Cirihu na venčanju Tine Tarner i odlučila sam da malo šopingujem. Nisam vodila telohranitelje sa sobom, bila san nenašminkana, ali doterana. Ušla sam u radnju čije ime ne želim da spominjem, nisam imala veštačke trepavice, ali blistala sam u punom Opra Vinfri izdanju - u košulji Donna Karan i svojim malim sandalama.

 Očigledno da se moj šou nije prikazivao u Cirihu - ironično je rekla kraljica američke televizije i prepričala kako je incident tekao.

- U toj fensi prodavnici tražila sam od prodavačice da mi pokaže torbu od krokodilske kože. Pogledala me je, sažaljivo se nasmešila i rekla: Ta je preskupa za vas. Tri puta sam pitala i pokazivala na isti asesoar i isto toliko puta me je odbila insistirajući da ja nemam novca da je platim. Na kraju sam joj zahvalila i otišla - ispričala je televizijska zvezda i objasnila kako je lokal napustila bez objašnjavanja i mirno nastavila dalje, ali je istakla kako je to dokaz da je rasizam i dalje živ. Nakon insistiranja novinarke Opra je ipak otkrila da je reč o prodavnici luksuzne robe Trois pommes.

Nakon što je Vinfrijeva obelodanila neprijatnost koja ju je zadesila, nije poznato kako se u tim trenucima osećala evropska prodavačica i kakve je posledice posle ovog nemilog događaja pretrpela od svojih nadređenih. Švajcarski list Blik preneo je izvinjenje vlasnice radnje Trudi Gec koja se pravdala kako je incident posledica nesporazuma i da prodavačica jednostavno nije prepoznala Opru. Usledilo je i izvinjenje Kancelarije za turizam Švajcarske američkoj državljanki i jednoj od najuticajnijih žena sveta.  Incident se dogodio u trenutku kada je u Švajcarskoj došlo do političke podele zbog planova pojedinih gradova da se obračunaju sa onima koji  traže azil. Stručnjaci smatraju kako su tvrdnje Vinfrijeve katastrofa za sliku Švajcarske u kojoj su otvoreni centri za podnosioce zahteva za azil. Prema zvaničnim podacima njih je oko 48.000, a svi su žrtve jednog od najstrožih i najdiskutabilnijih zakona o strancima. Naime, njima je zavedeno ograničenje kretanja i izrečene su im zabrane okupljanja na javnim mestima. S obzirom na to da azilantima, između ostalog, nije dozvoljeno da posećuju plaže i javna kupališta, zabrana je u javnosti dobila nezvanični naziv - badiferbot (zabrana kupanja). Paket mera u celini predviđa i niz drugih spornih mera među kojima su i one kojima se azilantima ne dopušta odlazak u javne biblioteke, a vernicima među njima nije dozvoljeno da posećuju crkve, osim vikendom... Jedni su incident sa voditeljkom iskoristili za međusobni politički obračun, dok ga drugi vide i kao obračun jedne ponosne Evropljanke sa došljakinjom iz Amerike koja se usuđuje da, bez obzira na novac koji ima, pazari ono što je namenjeno višoj klasi - belcima. Bilo kako bilo, sporna tašna koštala je 38.000 dolara, a za ženu čije se bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara to je suma koju bi običan čovek izdvojio za kupovinu suvenira. Inače, kraljica televizije, kako je još zovu, godinama je proglašavana za ženu koja najviše zarađuje, a nije bilo drugačije ni ove. Poslednje dve godine pala je na drugo mesto, da bi u periodu od maja 2012. do maja 2013. ponovo isplivala na prvo. Opra je u ovoj godini zaradila čitavih 77 miliona dolara.

 

Piše: Moni Marković

makonda-tracker