Životna priča - Sofia Vergara: Turbulentni život nesuđene zubarke

0
U životu atraktivne Kolumbijke Sofije Vergare nema pravila. Nakon što je kao veoma mlada postala majka, a potom doživela i veliki bol zbog ubistva brata, bila je prinuđena da iz rodne zemlje prebegne u Ameriku, pre deset godina pobedila je rak, a poslednjih ne
foto: Guliver
foto: Guliver

Sofija Margarita Vergara je kolumbijska glumica, komičarka, televizijska voditeljka i manekenka. Slavu je stekla tokom devedesetih godina prošlog veka radeći televizijske projekte na španskom, a prvi film na engleskom jeziku bio joj je Chasing Papi 2003, kada je stekla i svetsku slavu. Ova zgodna Kolumbijka oduvek je privlačila pažnju javnosti, kako svojim provokativnim fotografijama, tako i zapaženim ulogama. Trenutno glumi u seriji Moderna porodica, a nedavno je uvršćena i na listu sto najuticajnijih žena na svetu, na kojoj je samo jedna od tri Latinoamerikanke.

Rođena je u Barankili u Kolumbiji 10. jula 1972. godine. Njena majka Margarita Vergara Davila de Vergara bila je domaćica, a otac Hulio Enrike Robajo stočar koji je radio u mesnoj industriji. U siromašnoj Kolumibiji njena porodica važila je za veoma bogatu, što je malenoj Sofiji omogućilo odrastanje u izobilju. Njeno petoro braće i sestara, ali i rođaci koji su živeli u njihovoj blizini, još kao devojčici dali su joj nadimak Toti. Vaspitavana je kao katolik, a imala je priliku i da pohađa privatnu dvojezičnu školu. Naime, sva predavanja slušala je na španskom i engleskom. Kako je kasnije govorila, engleski jezik govori i piše perfektno, ali jakog kolumbijskog akcenta nikada nije mogla da se reši. Pred sam kraj tinejdžerskog perioda udala se za svoju školsku simpatiju Džoela Gonzalesa. Bilo joj je samo osamnaest godina kada je izgovorila sudbonosno da i rodila sina Manola, ali se već dve godine kasnije i razvela.

- Od kad sam postala majka moj život je naporan, ali nije noćna mora. Volim sve radne obaveze koje majčinstvo nosi. Ipak, ništa nije savršeno. Šta da radim, sve je to deo života - rekla je atraktivna Vergara i dodala kako joj je ipak drago što je kao mlada postala majka.

- Fantastično je kada dobijete dete dok ste mladi. Moji prijatelji sada paniče jer nisu našli osobu koju smatraju dovoljno dobrom da s njom imaju potomstvo. Kod mene to nikada nije bilo pitanje jer ja već imam dete - rekla je jednom.

Kada je nakon razvoda ponovo postala slobodna, počela je sa studijama na univerzitetu u Kolumbiji, a školovanje je završila posle tri godine. Tokom studija otvarale su joj se mnoge poslovne mogućnosti, a ona je odabrala modeling i šou-biznis, što je uticalo na odluku da napusti fakultet samo dva semestra pre kraja. Potom, zbog nemilog događaja odlučila je da se preseli u Majami i pobegne iz Kolumbije. Naime, kada je njen stariji brat 1988. otet i ubijen, potpuno skrhana bolom odlučila je da sačuva svoju porodicu od nasrtaja kidnapera pa se sa majkom, sinom i sestrom preselila na Floridu.

- Kada imate brojnu porodicu, to može da bude i dobro i loše. Svako je uključen u vaš problem, iznosi svoje mišljenje, ogovara i unosi dramu i gde ne treba. Ipak, kad se događaju loše stvari, porodica je tu da vas podrži - izjavila je Sofija o svojoj mnogobrojnoj familiji.

Vergaru je otkrio fotograf dok je šetala kolumbijskom plažom i odmah joj je ponudio posao na televiziji. Prihvatila je poziv za manekensku i TV karijeru iako je bila odgajana veoma pobožno. Svoju prvu reklamu snimila je sa dvadeset godina za Pepsi. Već tada je svojom prirodno plavom kosom, zanosim oblinama i visinom od 170 santimetara počela da intrigira javnost. Pošto s takvim atributima nije ličila na Latinoamerikanku često je svoju kosu farbala u tamnu nijansu.

- Nisam dobijala poslove u Los Anđelesu. Producenti su verovali u stereotip da Latinoamerikanke moraju da izgledaju kao Selma Hajek. Onog trenutka kada sam potamnela kosu, poverovali su da sam Kolumbijka - rekla je za Esquire i dodala kako nije oduvek maštala o tome da postane glumica.

- Nisam oduvek želela da se bavim glumom. Želela sam da budem zubar, ali eto, nikada ne znate šta će vam život doneti - opisala je lepotica koja je na početku karijere imala ekskluzivni televizijski ugovor  s mrežom ABC u Americi. Snimila je nekoliko projekata, a za seriju Moderna porodica koja se emituje i u Srbiji nominovana je za nagradu Emmy. U dosadašnjoj karijeri svake godine bila je proglašivana za najseksepilniju ili jednu od najlepših žena na planeti. Ali, kako kaže, seksepil ne potiče od izgleda već od samouverenog stava.

- Ako želite da budete privlačni, morate da se ponašate kao da uvek dobijate ono što želite - rekla je Vergara i jednom prilikom otkrila kako se oseća loše kad oslabi jer joj se tada zadnjica smanji.

- Kada smršam, zadnjica i grudi mi se smanje, a u Latinskoj Americi žena nije ništa ako nema obline - rekla je ona u intervjuu za magazin Allure, a svojevremeno je pričala i kako je želela da smanji grudi, ali joj majka to nije dozvoljavala jer se plašila da će na taj način izazvati nesreću. Dok su joj mnogi oduvek zavideli na njenom savršenom izvajanom telu, zbog čega je često birana i za zaštitno lice brojnih marki kupaćih kostima, ona je uvek isticala da, kao i svaka Latinoamerikanka, ne smatra kako je jedino nago telo seksi.

- Ne volim klasične treninge. Retko kad odlazim u teretanu, ali ipak svoju kondiciju i izgled održavam uz ples. Meksički plesovi su mi omiljeni - otkrila je tajnu svoje lepote, ali priznala i da joj ona nije baš uvek pomagala.

- S obzirom na to da sam Kolumbijka, kad god prelazim granicu, ja sam ta koju odvoje sa strane, zaviruju mi u torbe, dva puta mi proveravaju vizu. Tada se ne osećam prijatno - istakla je i čak nekoliko puta demantovala tvrdnje mnogih kako lepota i talenat ne idu zajedno. Poslednji put bilo je to 2011. godine kada su njeni projekti dobili nagrade Emmy, Zlatni globus i SAG Awards.

- Ja sam nova u svetu glume. Nisam Amerikanka, pa nisam ni znala kolika je čast kada te pozovu na dodelu Emmy nagrada. Neko je to trebalo da mi kaže - kroz osmeh je rekla jedna od najplaćenijih televizijskih glumica, a u poslednjih godinu dana po Forbsovoj listi zaradila je čak 19 milona dolara. Ipak, iako joj je karijera napredovala, u privatnom životu nije imala sreće jer je tokom 2002. godine vodila ozbiljnu bitku protiv raka.

- Uklonili su mi štitnu žlezdu i od tada uzimam lekove. Rešila sam se opake bolesti, ali i shvatila kako ću ceo život morati da budem pod terapijom. Naravno, prihvatila sam sve što se dešava s mojim telom i evo, sada mogu da kažem kako u poslednjih deset godina nisam imala nikakvih problema. Pažljivo sledim sve što mi doktor kaže i redovno radim analize krvi - otkrila je slavna glumica i dodala kako i danas redovno uzima lekove koji joj regulišu nivo hormona.

Svoj filmski debi imala je 2003. godine u ostvarenju Big Trouble gde je tumačila lik Papi uz koleginicu, takođe Latinoamerikanku, Rosalin Sančez.

- Išla sam na audiciji za ulogu Papi i bila sam iznenađena kad su mi saopštili da sam je dobila. Nikada pre toga nisam odlazila na časove glume. U suštini, samo se oslanjam sa sluh i osećam kako treba da govorim - opisala je umetnica.

Početkom 2005. godine Sofija je bila u centru medijskog skandala jer su je spojili sa superstarom Tomom Kruzom. Naime, posle žurke kod Džade Piket Smit, Vergara je često odlazila u studio City u kojem je tada Tom Kruz snimao film. U martu iste godine poznata glumaca je o toj vezi rekla:

- Toma ne poznajem dugo. Mediji su sve iskonstruisali pošto im je tako očigledno odgovaralo i to je veoma smešno.

Mediji su se bavili njenim odnosom s kolegom Tomom Kruzom jer, kako su pisali, glumac je smatrao da je Sofija idealna žena za njega. Svaki dan slao joj je cveće, čokolade, poruke i obasipao ju je pažnjom. Kako su kasnije opisivali, Sofija je od Kruza pobegla glavom bez obzira pošto nije želela da postane član sajentološke crkve.

Iako važi za zanosnu lepoticu, ljubavni život Sofije Vergare nije često punio stupce tabloida. Naime, nakon prvog kratkog mladalačkog braka imala je samo nekoliko emotivnih veza. Spekulisalo se kako je tokom 1990. godine nekoliko meseci bila u vezi sa španskim pevačem Enrikeom Iglesijasom, ali atraktivna Kolumbijka o tome nikada nije želela da govori. Pravu sreću u ljubavi našla je sa sadašnjim verenikom Nikom Loebom s kojim je otpočela vezu 2010. godine.

Bez obzira na to što su važili za skladan par, raskinuli su dve godine kasnije, a pošto su shvatili kako ne mogu jedno bez drugog, pomirili su se posle samo nekoliko nedelja. Sofija je sa partnerom otputovala u Meksiko gde je sa još devedeset prijatelja i članova porodice proslavila četrdeseti rođendan. Prema izjavama neimenovanog izvora bliskog paru, Leb je zaprosio Sofiju prilikom posete Čičen Ici, ruševinama Maja koje se nalaze u blizini odmarališta u kojem su bili smešteni. Posle veridbe Vergara je otkrila kako želi da rodi još jedno dete.

- Imamo srećnu vezu, a Nik želi bebu. Da li možete da me zamislite sa detetom sada kada Manolo ima 20 godina? A možda na kraju to i uradim zbog ljubavi -  izjavila je tada Vergara, a kasnije pojasnila celu situaciju.

- Moram da budem veoma oprezna. Lekari žele da mi izvade što više dobrih jajnih ćelija, a one moraju da budu savršene. Moj dečko ima 37 godina i do sada nije imao potomstvo. Zato je vreme da poradimo na bebi - otkrila je glumica koja se na ovaj potez odlučila nakon neuspešnog pokušaja da im naslednika podari surogat majka. Naime, Sofija i Nik su, kako pišu mediji, svojevremeno angažovali jednu od Vergarinih dobrih prijateljica, ali sticajem nesrećnih okolnosti ona je zbog spontanog pobačaja prošlog meseca završila u bolnici. Glumicu je ova informacija veoma potresla, ali budući mladenci ne dozvoljavaju da ih trenutna situacija pokoleba. Zbog svega što joj se dešavalo, lepa Kolumbijka rešila je da posao ostavi po strani i svu energiju i optimizam usmeri ka tome da ostane u drugom stanju. Veoma ozbiljno shvatila je savete lekara da bude oprezna kad je njeno zdravlje u pitanju pa je, kako se priča, nedavno propustila i dodelu Oskara, kao i žurku koju je nakon ove ceremonije organizovala pop zvezda Madona. Odlučila je da joj porodica bude važnija od karijere i svojim prijateljima najavila kako će se, čim ostane u drugom stanju, u potpunosti posvetiti održavanju trudnoće, a pošto se beba rodi, uživaće u blagodetima majčinstva.

 

 

Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker