Milorad Mandić Manda: Ljubav kroz stihove

0
Zašto jedno drugom emocije izražavaju kroz pesme? Kako rešavaju bračne razmirice? Šta su najveće prednosti njihovog braka, ali i koji su razlozi za svađu, otkrivaju glumačko-bračni partneri, glumci Anastasia i Milorad Mandić
Milorad i Anja Mandić, foto: Vladimir Šporčić
Milorad i Anja Mandić, foto: Vladimir Šporčić

Glumačko-bračni tandem Anastasia-Anja Mandić (39) i Milorad Mandić Manda (52) za devet godina koliko uživaju u braku, uspeli su da izgrade toplo porodično utočište koji predstavlja njihov beg od surove stvarnosti. Zajedničkim snagama trude se da na pravi put izvedu svog sina Andriju (7), ali i glumčeva deca iz prvog braka, Marija (20), Marko (24) i Filip (17), priskaču im u pomoć kada je potrebno da pričuvaju mlađeg brata. Partneri zato mogu da planiraju vreme koje posvećuju isključivo jedno drugom, a u zajedničkom intervjuu otkrili su kako su povezani toliko jakim nitima da čak i kada ne obeležavaju svoje jubileje na romantičan način, znaju da njihova ljubav nije oštećena. Upravo zbog toga nije im teško pala radna proslava devetogodišnjice bračnog života u maju ove godine.

- Godišnjicu smo proveli na probama sa ekipom predstave Izbiračica, a inače nas dvoje takve datume proslavljamo tako što negde odemo sami na večeru. Ove godine imali smo najmanje vremena za nas. Kada mu posle probe kažem: Nedostaješ mi, čudno me pogleda i mada smo tokom celog dana usmereni jedno na drugo, nemamo vremena samo za nas – ističe Anja, a na njenu priču o proslavi nadovezuje se i proslavljeni glumac.

- Za godišnjicu braka, svojoj ženi ovde godine poklonio sam probu – govori kroz osmeh Manda. Iako oboje rade punom parom, uz dobru organizaciju uspeli su da zbog toga ne trpi njihova porodica.

- Nažalost, više od dve decenije traje vreme preživljavanja i opstanka. Decu treba školovati, brinuti o njima i ispuniti neke njihove želje, naravno, ukoliko je to moguće. Pored toga, moramo da sačuvamo jedno drugo od nervoze i stresnih situacija kojih ima u izobilju. Organizaciju pravimo zajednički. Ja sam taj koji trenutno više juri i trči na sto strana, a na Anji je da organizuje sve ostalo kada je reč o Andriji, ali i nekim našim obavezama, važnim datumima, prijateljima... – ističe Milorad. Oboje pažljivo vaspitavaju svog naslednika koji je spreman da sasluša svaki roditeljski savet.

- Andrija je toliko otvoren da se obraća i meni i Mandi. Ipak, najveću sigurnost i stabilnost uliva mu tata. Ja sam ona brižna mama rasute pažnje, dok je on mnogo određeniji – ističe glumica koja zajedno sa svojim suprugom sve probleme prevazilazi razgovorom.

- Uvek pričamo o stvarima koje nam smetaju. O svakom problemu razgovaramo i na kraju dođemo do rešenja. Ipak, ima stvari koje su konstantne, kao na primer neki Anjini strahovi kada je dete u pitanju. Ja sam prošao sve te priče i znam kako šta ide. Andrija je malo osetljiv na majku, a i ona prenosi na njega tu neku vrstu panike. Ako otvorim prozor, onda samo čujem nju: Zatvaraj, duva mu... Pokušam da joj objasnim kako napolju ne duva tornado, ali to su te neke sitnice koje uvek prebacimo na šalu – govori kroz osmeh Manda, dok njegova draga odobravajući klima glavom.

- U pravu je kada priča o mojoj preteranoj brizi. Što se njega tiče, on ne ume da se opusti. Neće da me opterećuje nekim stvarima i tada malo priča, ali kada vidim da se zatvorio u sebe i ima nekih problema, insistiram na tome i onda sve uspemo da rešimo – ističe Anja koja je kao i Milorad ponosna na njihov brak.

- Nikada se ne bih udala da nisam verovala u brak koji jedino ima smisla ako postoji jedinstvo. Ne možeš nikako da utičeš na nečiji život i oduzmeš mu parče slobode. Za mene je brak više neko stanje nego obaveza. Pripadaš nekome, imaš svoj mir i oazu. Bili smo dovoljno zreli i svesni sebe kada smo stupili u brak, ali i dovoljno zaljubljeni. Taj osećaj i dalje nas drži, a verujem da se to i na nama vidi – otkriva glumica, a njeno mišljenje deli i Manda koji tvrdi da u braku ne treba preći prag tolerancije.

- Umemo da budemo potpuno posvećeni jedno drugom i obično ja to iniciram, pa ćemo se uskoro skloniti od svega čim se završe naše obaveze u pozorištu –  kaže Anja koja sa svojim dragim ima i omiljena mesta na koja vole da idu zajedno.

- Imamo prijatelje širom regiona i kad god smo u prilici, mi negde oputujemo i sklonimo se od gradske gužve i buke. Ne postoji nijedna agencija koja može da nam priušti tu vrstu odmora kao što to mogu naši prijatelji. Trenutno maštamo o odlasku na Frušku goru, na ranč Platan kod naših prijatelja Vesne i Dragana – iskrena je glumac, a da li Anastasia ima razumevanja za njegova druženja sa prijateljima.

- Imam, a idem i ja zajedno s njim. Iskreno, više volim kafiće, ali odlazim i na njegova mesta jer volim Mandine drugare. Neki put poželim da idem, mada znam da mi tu nije mesto i verovatno će mi biti dosadno – kaže Anja, a Milorad je prekida.

- E, tu imamo svoj stav, tačnije dogovor. Kada je reč o samo muškom društvu, tu nema mesta ženama, isto ja poštujem i kod nje, pa ako izlazi samo sa drugaricama, znam da ne treba da idem – ističe glumac, a jedna od bitnih stavki u njihovom braku jeste i muzika.

- Milorad me često pozove iz automobila kada čuje pesmu Andrija od Dade Topića. Ona nam je posebno bitna i uvek nas razneži jer se tako zove naš sin. Postoje numere od Robija Vilijamsa koje nas podsećaju na početak našeg zabavljanja. Na taj način, pesmama poručujemo koliko nedostajemo jedno drugom i prisećamo se nekih događaja – sigurna je umetnica koja, koliko god da joj je ponekad teško, uživa da radi sa svojim mužem, kao u predstavi Narodnog pozorišta Izbiračica.

- Nikada nam se nije dešavalo da posao unosimo u kuću kao ovog puta i imam utisak da nas je prvi put nešto ovako obuzelo, pa nismo imali mira tih mesec i po dana koliko smo spremali predstavu. Shvatili smo da imamo malo vremena i trud nam se na kraju isplatio – govori Anja, a i Manda je posebno ponosan na ovu predstavu.

- Kada se pojave ovako velike ansambl predstave i to na Velikoj sceni, onda je to stvarno, uz mnogo truda i rada, spektakl u pravom smislu te reči. Nije slučajno režija poverena Nikoli Zavišiću koji je imao svoje viđenje komada, a mi smo se trudili da ispratimo čitav proces i ono što je on hteo trudeći se da ispunimo svoje zadatke. Tema komada je, neverovatno ali istinito, i danas aktuelna, možda više nego nekad – govori glumac.

makonda-tracker