diva

Kako osvojiti, zadržati i otarasiti se muškarca? Životna priča Za Ze Gabor, žene koja se udavala devet puta

0
Glumica Za Za Gabor decenijama je uspevala da skandalima šokira javnost, a svojom lepotom i gracioznošću osvojila je svih devet muževa i nekoliko desetina ljubavnika, dok je sa ćerkom Franceskom od početka imala loš odnos.
Zsa Zsa Gabor, foto: Guliver
Zsa Zsa Gabor, foto: Guliver

Šestog februara filmska diva Zsa Zsa Gabor proslavila je devedeset peti rođendan. Ikona stila i glamura ostala je upamćena u svetu šou biznisa po dugačkom spisku svojih ljubavnika. Za većinu stvari iz svog života ostala je tajanstvena i mistična, a poznata je čak i kao žena koja je o mnogo čemu lagala. Tako se i ne može sa sigurnošću tvrditi koje je godine rođena, ali se u većini napisa navodi 1917. Iako od 2002. godine ne razgovara sa medijima, Zas Zsa Gabor je svojim izjavama decenijama uveseljavala štampu, dok je sa sestrama Magdom i Evom tabloidima često davala povoda za bizarne tekstove.

 

 

- Talenat za laganje nasledile su od majke Jolie. Lagale su o svemu. Kada sam pisala svoju knjigu o Jolie, Eva se udavala za svog četvrtog supruga, a venčanica je bila veoma dekoltirana. Na grudima joj je bio krst veći od onoga na bazilici Svetog Petra. Gabori su Jevreji, a ja sam pitala Jolie šta je sa tim krstom. Ona mi je rekla: Evin budući suprug mrzi Jevreje, pa ti u knjizi napiši da smo katolici. Uvek su živeli bez dodira sa realnošću - otkrila je kolumnistkinja Cindy Adams.

 

 

Zsa Zsa je rođena u Budimpešti kao drugo dete vojnika Vilmosa i glumice Jolie, pod imenom Sari. Pravo ime dobila je prema najpopularnijoj mađarskoj glumici Sari Fedak, koju je kćer s obzirom na to da nije mogla izgovoriti njeno puno ime, zvala Zsa Zsa.

- Iako je tvrdila da potiče iz bogate porodice, uzdanice predratnog mađarskog društva, pouzdano znam da je njena majka pobegla iz jednog od najuspešnijih bordela - priznala je glumičina prijateljica Wendy Leigh.

 

 

Nakon školovanja u švajcarskom internatu Madame Subilia’s njen život je počeo znatno da se menja. Navodno je 1936. godine pobedila na izboru za mis Mađarske, ali je pre proglašenja diskvalifikovana jer je bila maloletna. Ni danas se pouzdano ne zna da li je pobednička kruna zaista pripala njoj jer su tokom godina i druge sestre Gabor pričale kako su upravo one osvojile tu titulu. Iste godine otišla je na izlet u Beč gde je upoznala slavnog tenora Richarda Taubera koji ju je zamolio da zapeva u opereti The Singing Dream, koju je postavio u tamošnjem teatru. To je bio njen prvi javni nastup, ali i početak nove ljubavne sage. Upoznala je kompozitora Willija Schmidt-Kentnera sa kojim je bila u kratkoj vezi. Samo godinu dana kasnije, sa 15 godina, srela je mnogo starijeg turskog diplomatu Burhana Belgeu, koga je i zaprosila. Iako je brak trajao nekoliko godina, glumica je tvrdila kako nikada nije spavala sa njim.

 

 

- Ne znam ništa o seksu, zato što sam stalno bila u braku - govorila je svojevremeno Zsa Zsa koja je uvek isticala da je sve svoje muškarce oslovljavala sa dragi jer nijednom nije mogla da zapamti ime.

 

 

Nevinost je, kako je tvrdila, izgubila tek sa predsednikom Turske Kemalom Ataturkom, koga je upoznala prilikom jedne posete njegovoj zemlji. Romansa je potrajala nekoliko meseci, ali Drugi svetski rat ju je naterao da potraži svoj drugi dom u Americi. Njen važniji ulov bio je hotelski magnat Conard Hilton, pradeda starlete Paris Hilton, za koga se udala 1942. Budući da je shvatio kako je njegova supruga prava rasipnica, odlučio je da je kazni džeparcem od samo 250 dolara mesečno. To nije prijalo njihovom ionako lošem braku, ali pre nego što su se razveli, Zsa Zsa je ostala trudna i to, kako je posle objavila u svojoj biografiji, nakon što ju je suprug silovao. Za vreme trudnoće plavuša sklona estetskoj hirurgiji na televiziji je ugledala glumca Georgea Sandersa i izjavila da će on postati njen budući muž. Kad se Francesca rodila, ona se već razvela od Hiltona sa kojim je ostala u veoma dobrim odnosima. Toliko dobrim da je bivšoj ženi 1955. dao poseban doživotni popust na sve svoje hotele. Kada se udala za hladnog i okrutnog Sandersa koji je bio njena velika ljubav, Zsa Zsa je i sama odlučila da postane glumica i vrlo brzo počela je da se pojavljuje na ekranu. Tokom pedesetih godina prošlog veka imala je manje uloge u filmovima, a tokom šezdesetih kratko se pojavljivala pred kamerama uglavnom glumeći samu sebe. Jedina zahtevna uloga bila je ona u filmu Moulin Rouge 1951, a tokom snimanja reditelj John Houston neprekidno ju je ponižavao pred celom ekipom. Iako još u braku sa Sandersom, 1952. počela je vezu sa dominikanskim plejbojem Porfijem Rubirosom i to samo kako bi se suprugu osvetila za aferu sa bogatašicom Doris Duke. Nakon što je javno izjavila kako bi želela da joj Rubirosa bude ljubavnik, on se potrudio da se vrlo brzo nađe u hotelu u kom je odsela te je celu njenu sobu ispunio ružama. Ubrzo potom, na proslavi božićnih praznika pojavila se sa čvorugom na čelu za koju je tvrdila da je posledica pada, a upućeni su otkrili da je to delo Rubirose pošto je odbila da se razvede od supruga.

 

 

- Dosa mi je Zsa Zse! Oženiću se Barbarom Hutton - rekao je tada, ali taj brak, kao i njen sa Sandersom, ubrzo je okončan. Početkom 1954. godine obnovila je vezu sa Dominikancem, ali nedugo nakon toga ponovo je imala podliv na oku.

- Rubi me voli. Rubirosa na španskom znači crvena ruža, a za mene to znači plavo oko. Muškarac će udariti ženu samo ako je jako voli - jedna je od njenih bizarnih izjava. U junu 1955. njihov čudan odnos ipak je završen, ali svojim izjavama i ponašanjem Zsa Zsa je i dalje punila novinske stupce. Bila je rado viđena gošća brojnih talk showova, gde je pokazivala svoje dijamante i sa prenaglašenim mađarskim naglaskom koketirala sa voditeljem... Rado su citirane njene izjave: Odlična sam domaćica. Svaki put kada ostavim muškarca, zadržim kuću ili Nikada nisam toliko mrzela muškarca da bih mu vratila njegove dijamante.

 

 

 

 

Njeno ponašanje postajalo je sve ekscentričnije. Za samo godinu dana 1968. ošamarila je nosača u hotelu u Londonu, udaljili su je iz aviona za Majorku kada je otkriveno da nije podmirila hotelski račun (sa sobom je nosila robu u vrednosti od 3.000 dolara koju takođe nije platila), u hotelu u Lisabonu odbijen joj je ček da bi potom održala konferenciju za štampu na kojoj je objavila da neko pokušava da je ubije. Kako bi se osvetio još voljenoj ženi, njen bivši muž Sanders 1970. godine oženio se njenom rođenom sestrom Magdom, ali taj brak trajao je svega šest nedelja jer se glumac propio.

Zsa Zsa se 1982. udala za meksičku filmsku zvezdu Felipea de Albu, ali s obzirom na to da je njen sedmi brak sa suprugom Michaelom O’ Harom (advokatom koji je vodio njenu brakorazvodnu parnicu od šestog supruga Jacka Ryana stvaraoca lutke Barbie) još nije bio zvanično razveden - taj brak je poništen pa se u u člancima često pogrešno spominje kako se udavala deset, umesto devet puta.

 

 

Njeni životni partneri bili su još i Herbert Hunter, finansijski savetnik, ali i naftni naslednik Joshua S. Cosden Jr. Oba braka potrajala su manje od dve godine. Poslednji u nizu bio je Frederic von Anhalt za koga se udala 1986. i danas su zajedno.

- Upoznali smo se u restoranu preko zajedničkih prijatelja. Svidelo mi se sve na njemu - rekla je i još jedanput prikrila pravu istinu.

 

 

- U Ameriku sam došao 1983. i želeo sam da upoznam filmsku zvezdu. Bilo koju. Zainteresovala me je Zsa Zsa jer sam imao puno njenih starih fotografija. Sakupljao sam ih. Voleo sam nju i njene filmove. Za nas Nemce, Amerika je bila raj. Bogati i slavni u Holivudu - to je za nas zemlja snova - priznao je. A njoj je bio potreban muškarac jer kad nije imala muža, imala je ljubavnika. Nagađalo se i da je žarko želela da se dočepa titule, ali ni taj poslednji brak joj nije omogućio da postane plemkinja. Njen muž rođen je kao Robert Lichtenberg, a kasnije je platio princezi Marie Auguste von Anhalt da ga usvoji. Tim činom nije postao plemić ili princ, već je samo dobio primamljivije prezime.

 

 

Skandalima sklona glumica nije prestala da ih niže ni u poznim godinama. Gabor je 1989. zaustavila policija na Beverli Hilsu i otkrila da joj je istekla vozačka dozvola. Navodno je u automobilu bila i otvorena boca viskija, a nakon rasprave sa policajcem udarila mu je šamar. Uhapšena je i proglašena krivom za napad, a njena jedina izjava bila je kako joj nije sudila ravnopravna porota.

 

 

- To nije bio moj soj ljudi, onde nije bio nijedan producent, medijski agent, reditelj ili glumac - rekla je. Pravni problemi usledili su i 1993. kada je nemačkoj glumici Elkeri Sommer zbog optužbe za klevetu morala da isplati milion dolara. Svađa između dve plavuše navodno je počela kada je Sommer rekla da Zsa Zsa ima veliku pozadinu, a ova joj je uzvratila rekavši novinarima kako je Elkeina karijera završena. Tužba je usledila tek nakon što je Gaborin suprug Von Anhalt potvrdio kako je Elke izjavila i da su svi nemački muškarci svinje. Ova presuda, a navodno i loši odnosi sa ćerkom, doveli su je do bankrota. Zsa Zsa i njen muž tužili su njenu  ćerku Francescu za krađu nekoliko miliona dolara, ali su kasnije, 2007. godine, na zahtev Von Anhalta odbacili optužbu.

 

 

Pre osam godina kada se auto koji je vozio njen frizer zakucao u uličnu svetiljku povređena je u automobilskoj nesreći. Ostala je delimično paralizovana i vezana za kolica. Nakon moždanog udara 2005. ponovo je hospitalizovana, a od pre dve godine, kada je pala i slomila kuk, potpuno je vezana za krevet. Sama i skrivena od medija boravi u bolničkoj sobi i u posetu prima samo svog supruga.

 

Priredila: Ksenija Konić Tekst: Nikolina Kunić

makonda-tracker