Maja Odžaklijevska: Snagom volje nosim se sa nedaćama

0
Zbog stresnog perioda koji je sada iza nje, pevačica Maja Odžaklijevska imala je srčane tegobe čiji su simptomi ukazivali čak i na moguće predinfarktno stanje

Nedavni zdravstveni problemi pevačice Maje Odžaklijevske (57) ozbiljno su zabrinuli njene najbliže, ali Majine ćerke Andrea i Tea, iako uplašene, bile su dovoljno pribrane da pomognu svojoj majci u takvoj situaciji.  Pre desetak dana, dok je u popodnevnim satima sedela sa ćerkama, odjednom  i bez ikakve prethodne najave, Maji je u stanju mirovanja srce počelo ubrzano da lupa, što je pratilo teško disanje i bolovi u grudnom košu... Lekarski pregled bio je urgentan, a prve sumnje na osnovu svih simptoma vodile su ka zaključku da je reč o predinfarktnom stanju.

- Sada se bolje osećam. Trebalo bi da mi stignu rezultati analiza kojima sam se podvrgla, počev od vađenja krvi do EKG-a, a krajem nedelje, kad odem kod kardiologa na pregled, znaću šta je konačna dijagnoza: da li tahikardija ili nešto ozbiljnije – kaže Maja i objašnjava šta je uzrokovalo njeno trenutno teško zdravstveno stanje.

- Nema šta mi se nije desilo ove godine i stres savremenom čoveku nikad ne manjka. Od 15. maja renoviram stan i sama radim teške fizičke poslove. Umorila sam se, preforsirala i sada me je organizam upozorio – priča Odžaklijevska i dodaje šta joj pomaže da se izbori sa nedaćama.

- Snagom volje i mentalnom jačinom nosim se sa zdravstvenim, ali i svim ostalim problemima koje život nosi, a ćerke i unuk su mi velika motivacija – kaže Maja koja se godinama uspešno borila sa zakrečenjem karotide.

- Posle gotovo dvogodišnjeg ispitivanja, što je podrazumevalo skenere, magnetne rezonance i davanje krvi, niko nije dao nikakvu dijagnozu i svi su moj osećaj narušenog zdravlja pripisivali menopauzi. To je trajalo sve dok se posredstvom svog nutricioniste Maje Milenković nisam obrela kod endokrinologa sa Instituta za endokrinologiju Kliničkog centra, koja je posumnjala da je kod mene reč o antifosfolipidnom antisindromu. Jedna od naznaka potrebnih istraživanja podrazumevala je dopler karotide. Obe dijagnoze bile su zastrašujuće, s tim što je ova druga bila porazna. Dr Radak sa Kardiovaskularne klinike na Dedinju, rekao mi je kako ne postoji mogućnost hirurške intervencije i da je moj život u Božjim rukama – otkrila je Maja pre nekoliko godina u intervjuu za Ilustrovanu politiku i objasnila koju terapiju primenjuje.

- Kad proživite lepih i sadržajnih pedeset godina, mnogo toga ste ostvarili i zadovoljni ste proživljenim, generalno uzev manje je važno koliko će vam život trajati. Ono što jeste važno, to je da ste nešto ostavili iza sebe, a ja imam decu koja su nastavak mog života i sva ona muzika koju sam otpevala i koju ću otpevati do svog odlaska – opisala je Maja pre nešto više od pola decenije potajno verujući da joj  problem sa krvnim sudovima neće ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje. I sada je puna optimizma i vere u ozdravljenje dok s osmehom iščekuje rezultate lekarskih analiza u nadi da će svojim najmilijima saopštiti lepe vesti.

Nikola Rumenić

makonda-tracker