Preminuo Milan Delčić Delča

5
Noćas je u Beogradu u pedeset prvoj godini posle duge i teške bolesti preminuo nekadašnji frontmen grupe U škripcu Milan Delčić Delča

Milan Delčić, nekadašnji frontmen grupe U škripcu, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgije, a pored muzike, bavi se novinarstvom i fotografijom.

Krajem 2008. za Mascom Records objavio je poslednji album Delča a i U škripcu - Jubilarnih 20 i nešto godina - Live, snimljen 10. marta 2007. godine na koncertu u Domu omladine Beograda, gde je nastupio sa većinom članova svog bivšeg benda.

Grupa U škripcu krenula je početkom osamdesetih godina u postavi u kojoj su bili Delčić, klavijaturista Zoran Vulović, gitarista Aleksandar Vasiljević, basista Aleksandar Lukić i bubnjar Miloš Obrenović.

Bend je širom nekadašnje Jugoslavije bio poznat po hitovima Siđi do reke, Nove godine, Izgleda da mi smo sami.

Poraspadu benda Delča je osnovao grupu Sklekovi, s kojima je snimio albume Delča i Sklekovi I S jezikom u usta.

Uz muzičku karijeru Delčić se bavio i pisanjem za pozorište. Autor je predstava Hari ne putuje vozom (SKC, 1984.), Kraljevo blago (Atelje 212,1986.), Transex hard-core one man show (Bitef teatar 1992.), Radmilo Gnusni i Radmila Pogana (Bitef teatar 1992.).

 Napisao je i režirao storiju Lepe, čiste, dobre u omnibusu Beogradske priče, a radio je kao dramaturg za TV seriju Dome, slatki dome. Sa Vladimirom Ðurićem na Art kanalu vodio je emisiju Kult detektivi, a samostalno noćni program Kabinet doktora Mrmora.

 

 

 

makonda-tracker