Tanja Banjanin: Prošla sam kroz pakao

Pop pevačica Tanja Banjanin nedavno je preživela istinsku dramu kada je njena jedanaestogodišnja ćerka Staša dobila napad alergijske astme zbog koje je hitno hospitalizovana i zadržana u bolnici sedam dana
1
1 / 3 Foto: Marko Poplašen

Iako se pop pevačica Tanja Banjanin (38) već godinama unazad bori sa alergijskom astmom, na njenu nesreću i njena ćerka Staša (11) iz prvog braka od mame je, pored prelepog osmeha, nasledila i ovu neprijatnu bolest. Malena Staša poslednje tri godine ima česte napade, ali je do sada lekovima uspevala da ih smiri. Međutim, prošle nedelje odigrala se drama koja je do sada uvek smirenu Novosađanku dovela da suza i očaja.

- U ponedeljak uveče moja ćerka Staša dobila je alergijski napad astme koji je bio veoma snažan. Iako sam se i ranije susretala sa ovim problemom i bila veoma smirena pošto znam šta se radi kada dođe do toga, ovoga puta sve je bilo drugačije. Naime, ona je dobila tako jako gušenje da sam se ja uplašila kao nikada do sada. Veoma je teško kada gledate rođeno dete kako ne može da dođe do daha, a vi ne možete da mu pomognete. Morala sam da pozovem Hitnu pomoć jer sam se stvarno osetila bespomoćno - priseća se pevačica trenutaka panike kada je pomišljala na najgore.

Pošto su doktori stigli na vreme, jedanaestogodišnju devojčicu hitno su prevezli u bolnicu gde su je hospitalizovali i uz pomoć medikamenata uspeli da joj stabilizuju stanje. Tih sedam dana Tanja je svakodnevno bdela nad voljenom naslednicom i trudila se da joj olakša boravak u zdravstvenoj ustanovi.

- Čim su je prevezli u bolnicu, osetila sam se malo sigurnije jer sam znala da je u dobrim rukama. Pošto joj je stanje bilo nestabilno, zadržali su je nekoliko dana kako bi videli koja će joj terapija u budućnosti pomagati. Ona je već velika devojčica pa nije bilo potrebe da ostajem da spavam sa njom, ali sam odlazila svaki dan kako bismo se igrale i družile jer zdravstvene ustanove nisu baš najprijatnija mesta za mališane - kaže uplašena mama.

Posle tačno sedam dana preslatka Staša vratila se kući znatno stabilnija, mada njena mama izuzetno brine da li će se nemila epizoda ponoviti. Najveću utehu u teškim danima i veru u bolje sutra kao i obično pružaju joj suprug Milan Pejić (38) i njihov zajednički sin Novak.

- Dali su nam razne pumpice i lekove koje će Staša koristiti kako se ova situacija ne bi nikada više ponovila. Ne bih želela da se to ikome dogodi ili da Staša ponovo prođe kroz to jer je to pakao. Sada se dobro oseća i došla je kući, a to je najvažnije na svetu. Nema ničeg dragocenijeg od zdravlja najbližih - iskrena je pevačica.

Poput svoje ćerke i Tanja ima problema sa astmom zbog koje ponekad ne može da govori i po nekoliko dana, a strahuje i da bolest može da joj ugrozi glasne žice.

- Staša je tu boljku nasledila od mene, vrlo često mi se desi da po nekoliko dana ne mogu da govorim i da mi inhalacije ne pomažu, što je stvarno grozan osećaj, a pogotovu za nas pevače. Pred koncert na Grožđenbalu koji je održan u Sremskim Karlovcima, a na kome sam nedavno nastupala imala sam ogromnih problema jer nisam mogla ni da dišem, ni da pustim glas, pa sam se noću budila da vidim da li je sve dobro i da li mogu da pevam. Na kraju sam se nekako izlečila i sve je prošlo u najboljem redu - kaže Tanja.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker