Ana Divac: Drago mi je da ljudima pružamo novu šansu

Predstavnici Fonda Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacije, Novosadskog humanitarnog centra (NSHC), UniCredit Banke i nevladine organizacije Vizija predstavili su rezultate zajedničkog projekta Ruralna i poljoprivredna integracija u podržavajućoj okolini (RAISE
0
1 / 4

Nerešeno stambeno pitanje, nezaposlenost, društvena isključenost i neinformisanost, najveće su prepreke u procesu integracije izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji. Kako bi doprineli pružanju podrške izbeglim i interno raseljenim licima iz kolektivnih centara u procesu integracije Fond Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka su pokrenuli RAISE projekat. Ovaj dvogodišnji projekat se od januara 2009. sprovodi na teritoriji cele Srbije, a za njegovo sprovođenje UniCredit fondacija obezbedila je sredstva u iznosu od 390.000 evra.

Sto porodica, kojima je kroz inicijativu Fonda Ana i Vlade Divac (HOD) Možeš i ti rešeno stambeno pitanje, uključeno je u RAISE projekat, a planirano je da ovaj broj porodica bude premašen. Do kraja projekta još osam porodica dobiće grant u iznosu do 2.000 evra za započinjanje samostalnog posla, za koji je sredstva obezbedila UniCredit fondacija. Prestavnici HOD-a, UniCredit fondacije, NSHC-a, Vizije i UniCredit Banke su, pored finansijske pomoći, kroz stalno učešće u projektu, porodicama obezbedili podršku ekonomskih stručnjaka, agronoma i psihologa, kroz pomoć u pisanju biznis planova, stručnim savetima, informisanjem, praćenjem razvoja posla i ohrabrivanjem.

- U Srbiji trenutno živi više od 80 hiljada lica sa izbegličkim statusom i preko 200 hiljada interno raseljenih lica sa Kosova, a projekat RAISE je jedan od retkih koji im na sveobuhvatan način pomaže da reše probleme stanovanja, nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Veliko nam je zadovoljstvo što smo sa našim partnerima uspeli da pronađemo način da ovim ljudima pomognemo da se snađu i pružimo im šansu da krenu ispočetka. Rezultati su više nego zadovoljavajući, rekla je na konferenciji za novinare Snežana Divac, predsednica Fonda Ana i Vlade Divac.

- Program Migracije pokrenut je u okviru UniCredit Grupe sa glavnim ciljem da poveća svest i kulturu o migracijama, s obzirom na to da to pitanje predstavlja jedno od najurgentnijih i najvažnijih pitanja našeg vremena. Migracije – Srbija bila je prva inicijativa koju smo pokrenuli 2008. godine u okviru ovog programa. Dve godine kasnije, zadovoljstvo nam je da predstavimo odlične rezultate RAISE projekta - rekao je Mauricio Karara, predsednik UniCredit fondacije.

makonda-tracker