Iskrena ispovest

Željko Bebek prvi put javno progovorio o odlasku iz Bijelog dugmeta: To je na neki način bila klica razdora...

0

Koliko mu je smetala "politizacija" i zašto je zaista napustio kultni sarajevski bend, prvi put ispričao je Željko Bebek.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Promena u Bijelom dugmetu desila se onoga trenutka kada je Goran (Bregović) napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", rekao je Željko Bebek.

...Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je on.

Zatim, ispričao je da ga nije pesma "Kosovka" odvela iz popularnog Dugmeta, već "ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav".

 

Pogledajte kako danas izgleda Selma kojoj je pevao Željko Bebek (FOTO)

I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman.

 

Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gde na pitanje 'Da li bi ti to pevao?' odgovaram 'Ne bih'. Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala 'Kosovska' u Skoplju. Da je to prvi i poslednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je 'Kosovska' bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", rekao je Bebek.

makonda-tracker