večita inspiracija

Ni Keri Bredšo nije toliko volela cipele: Evita Peron, žena na čiji modni izazov još nijedna prva dama nije dala pravi odgovor (FOTO)

0

Na današnji dan 1952. godine preminula je očaravajuća Eva Peron, prva supruga predsednika neke zemlje koja je odbijala da stoji u senci i nemo gleda muke malog čoveka, ali i prva koja je izazivala divljenje svojim stilom.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Marija Eva Duarte de Peron, supruga argentinskog predsednika Huana Perona, do danas je jedna od najkontroverznijih figura u istoriji zemlje u kojoj je živela.

 

U vreme kada se žene nisu previše mešale u politiku, ona je iskoristila svoj položaj da poboljša uslove u kojima su živeli radnici, borila se za njihovo dostojanstvo i posebnu pažnju obraćala na prava žena. Štaviše, upravo je ona lobirala da pripadnice nežnijeg pola dobiju pravo glasa u Argentini, što se i dogodilo 1947. godine, a potom i osnovala prvu žensku političku stranku - Peron. Ipak, nikada nije postala političarka u punom smislu te reči, a tokom svog kratkog života (preminula je u 33. godini) učinila je mnogo za prava običnih, malih ljudi i žena čiji glas niko nije želeo da čuje.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Iako je preminula veoma mlada, svako njeno pojavljivanje u javnosti postajalo je svojevrsna vest. Eva Peron, koju svi pamte po nadimku Evita, bila je i te kako svesna pažnje koju je privlačila na svakom koraku, pa je brinula o svakom detalju svog izgleda.

 

Deblja, ružnija i uvek u senci: Kako je neugledna sestra Džeki Kenedi doživela sve ono o čemu je prva dama mogla samo da sanja

 

Budući da je u Buenos Ajres došla sa snovima o karijeri na filmu, ne čudi što je do kraja života, u svakoj situaciji, izgledala kao diva s velikog platna. Postavila određena pravila kada je u pitanju pojavljivanje prve dame neke zemlje u pratnji supruga na važnim političkim skupovima. Postala je prva supruga predsednika čiji je stil pokazao da se ženi možemo diviti istovremeno zbog njenog uticaja, moći, inteligencije i odanosti idealima koliko i zbog ženstvenosti i modnog ukusa - čak i tokom strogih četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

 

makonda-tracker