Iskreno o svim životnim i porodičnim izazovima

Lena Kovačević: Ključ braka je u velikoj ljubavi

0
Pevačica raskošnog vokala Lena Kovačević objašnjava kako je pobedila svoje strahove, šta je najlepše u vaspitavanju sinova Vuka i Teodora i otkriva u čemu je tajna njene zajednice sa suprugom Veljkom s kojim je već pola decenije u braku
foto: Saša Mihajlović, Andreja Damnjanović, Antonio Ahel
foto: Saša Mihajlović, Andreja Damnjanović, Antonio Ahel

Jedna od najpopularnijih pevačica mlađe generacije Lena Kovačević (33) nakon tri uspešna albuma u džez maniru, oprobala se i u modernim pop vodama. U potpuno novom svetlu, Lena se nedavno predstavila kao kantautor i kompozitor prvog singla na engleskom jeziku pod nazivom Pick Up koji nosi novu viziju mlade umetnice, kao i posebnu senzualnost i zrelost. Osim velike ljubavi prema muzici, pevačica je oduvek maštala o tome da ima porodični biznis vezan za poslastice, a ta želja ispunila joj se ovoga leta kada je sa suprugom Veljkom Brčinom (34) otvorila poslastičarnicu koja je u Milanu osvojila prestižnu nagradu za najbolji dizajn. Uprkos brojnim poslovnim obavezama, ćerka dramskog pisca Dušana Kovačevića ne zapostavlja ni porodicu, supruga Veljka s kojim je pet godina u harmoničnom braku i njihove naslednike Vuka (4) i Teodora (1,5) zbog kojih je naučila da u životu manje brine, a više uživa.

 

Story: Nedavno ste publici predstavili prvi singl na engleskom jeziku Pick Up, koji je producirao čuveni američki producent Godfri Dajmond, dok je deonice na gitari odsvirao Karlos Alomar koji je sarađivao sa Dejvidom Bouvijem i Ališom Kiz. Kakva je bila saradnja sa ovim umetnicima?

 

- Zaista mi je neizmerno drago što sam pored onoga što sam do sada radila i projekata koje volim, ostvarila svoj davni san iz detinjstva, a to je da radim na mojoj muzici u Njujorku, sa ekipom poput ove. U toku regionalne promocije singla u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, numera Pick Up objavljena je i za izdavačku kuću Menart, Sony Music licensee i to je prvi, ali važan korak koji je važan za dalja izdanja van regiona. Pravo je zadovoljstvo poznavati ljude kao što su Godfri i Karlos i raditi s njima, naučila sam mnogo toga od njih. Pored toga što sam dosta snimala u inostranstvu, ovaj vid rada na mojoj muzici i slaganja jedne slagalice, deo po deo, otvorio je toliko novih mogućnosti i saznanja.

 

Story: U vremenu kada su pesme kratkog daha, a ono istinsko muzičko stvaralaštvo u senci, koliko je teško opstati i ostati dosledan pravcu koji ste odabrali?

 

- Nije lako baviti se bilo kojom vrstom umetničke muzike danas. Nisam svoj pravac birala razmišljajući o onome šta ću dobiti, nego koliko sebe mogu da dam. Tako je i sada sa muzikom koju radim u Njujorku, pre svega, volim tu mogućnost koju pruža muzika, da sebe ostvarite na mnogo načina. Ne postoji muzički kavez, nekakav ram i kalup u koji moramo da se smestimo. Fantastično je što možemo da istražujemo sebe i izgrađujemo se na neke nove načine. Mnogi umetnici koje volim inspirativni su i u tom smislu.

 

foto: Saša Mihajlović, Andreja Damnjanović, Antonio Ahel

Story: Kaže se da umetnici duže žive. Najlepše zanimanje je biti umetnik, a da li je i najteže?

 

- Nema umetnosti u kalkulisanju, za nju se živi, ali neka umetnici pričaju, ja te izraze nisam nikada posebno volela.

 

Story: Ovog leta otvorili ste poslastičarnicu sa italijanskim sladoledima. Čini se da uživate u životu, jeste li hedonista i koje su vaše najveće strasti?

 

- Oduvek sam maštala o tome da imam porodični biznis, vezan za vrhunske poslastice koje sam otkrila u Italiji, a objedinjuje sve ono što suprug i ja volimo. Rodila se ideja da ponudimo našoj deci i ljudima pravi italijanski, originalni gelato, da ne kažemo sladoled jer Italijane to boli, oni misle na pravi gelato i desio se Gelato Freddo. Za sada postoji jedna poslastičarnica na Senjaku, koja je rađena s puno ljubavi i u Milanu je osvojila prestižnu nagradu za najbolji dizajn gelaterije. Sve sirovine stižu nam s juga Italije, Sicilije i Kalabrije. Zaljubljena sam u Italiju odavno, ovaj gelato, torte i kolači najbrže me odvedu tamo.

 

Story: Čini se da se ne odričete malih gastronomskih zadovoljstava. Na koji način brinete o telu i figuri?

 

- Trudim se da budem fizički aktivna koliko mogu, plivanje je moja dugogodišnja strast, ali najbolji tempo zadaju klinci koji me drže me u kondiciji. Pored promocije singla, često putujem i to sve utiče na životni ritam.

 

Story: Da li ste samokritični i šta sebi najviše zamerate?

 

- Perfekcionista sam i to mi ponekad oduzima mnogo energije. Brinula sam isuviše o sitnicama sve dok nisam postala mama. Život s dvoje male dece zadaje tempo gde se sve uči i rešava u hodu i to je ono što je oslobađajuće.


Spremna da osvoji svet: Lena Kovačević je spremila iznenađenje na koje niko neće ostati ravnosušan!
 

Story: Važite za damu koja je često nasmejana, kako u današnje vreme zadržati osmeh na licu?

 

- Duhovnošću i hranjenjem duha, verujem da je to najbitnije. Mnogo toga danas nas usmerava isključivo na telo, na brigu o onom spoljašnjem i teško je pored svega što nam se dešava u životu da zadržimo unutrašnji kompas i izborimo se za snagu duha. Mnogo toga usmereno je ka tome da nam oslabi duh. Mislim da se protiv toga treba boriti.

 

Story: Kako vas prijatelji opisuju, a šta vam najčešće zameraju?

 

- Pretpostavljam ono što svi jedni drugima zameramo, a to je da se više ne viđamo. Vreme ide prebrzo i pored dvoje male dece, obaveza i putovanja, odlažemo neka viđanja previše.

 

Story: Kako se s godinama menjao vaš pojam o sreći?

 

- Otkad pamtim prva poimanja sreće, ona je za mene uvek bila u ljudima koje volim, u toj razmeni energije, ali i u negovanju sasvim sitnih navika koje mi znače, u vremenu koje imam za sebe, u muzici ili tišini. Sreća je za mene posebno velika danas, negde na moru, na brodu... Volela bih kada bih tako mogla da živim nekoliko meseci godišnje.

foto: Saša Mihajlović, Andreja Damnjanović, Antonio Ahel

Story: Postoje li neka vaša životna pravila koja ste sami sebi nametnuli?

 

- Trudim se da mi svakodnevica bude baš onakva kako volim da živim i u tom smislu nemam pravila, ali imam životnu organizaciju koja je neophodna da bih tako mogla da funkcionišem, pa to zvuči kao paradoks.

 

Story: Koliki izazov vam predstavlja balansiranje između privatnog i poslovnog života?

 

- To su poprilično veliki zadaci, to znaju svi ljudi sa porodicama i obavezama, ali opušta me postavljanje prioriteta. Moja je sreća što imam veliku podršku porodice i bez toga ne bih mogla da održim ravnotežu, zahvalna sam im na tome.

 

5 beauty pitanja: Lena Kovačević otkriva svoje male kozmetičke rituale
 

Story: Uživate li u roditeljstvu i vaspitanju sinova Teodora i Vuka?

 

- Svaki trenutak udišem, ta lepota oseti se tek kad se doživi, iz priča ni izbliza ne može da se predoseti.

 

Story: Kakvi su oni dečaci, šta ih zanima u ovom uzrastu?

 

- Drugari i autići, prava muška posla. Otkrivanje prirode, zasmejavanje, postavljanje pitanja koja se tiču velikih životnih stvari.

 

Story: Kako je stariji brat Vuk prihvatio mlađeg?

 

- Super, za sada kao dobro društvo. No, naravno, to su sve faze.

 

Story: Na koji način ih vaspitavate, šta vam je najvažnije da oni ponesu iz kuće kao najveće blago?

 

- Najvažnije mi je naše zajedničko vreme. Skoro mi je jedan prijatelj rekao divnu rečenicu: Deci treba da poklonimo sebe.

 

Story: Koje sopstvene osobine prepoznajete kod svojih naslednika?

 

- Vole da se zavitlavaju, druželjubivi su, pričljivi i uvek u akciji.

 

Story: Kažu da žene kada dobiju dete postaju plašljivije. Jeste li i vi stekli neke strahove?

 

- Jesam i ne volim to. Borim se protiv toga, oni su još mali, treba da budu slobodni i dožive sve na svoj način.

 

Story: Sa suprugom Veljkom već ste pet godina u skladnom braku. U čemu je tajna dugovečnosti jedne veze?

 

- U velikoj ljubavi i razumevanju, ali nisam od onih koji vole da pričaju i daju savete o ljubavi. Svaka priča posebna je po sebi, dragocena i zato je lepa.

 

Story: Kako definišete ljubav?

 

- Kao razlog zbog kojeg smo tu jedni za druge i zbog kojeg smo stvoreni.

 

Lena Kovačević: Poruka pevačice koja podiže raspoloženje (FOTO)

 

Story: Za razliku od vaših koleginica, vi ne volite da eksponirate svoju porodicu i ne slikate se s njima za novine?

 

- Ne volim da pričam o privatnim stvarima jer želim da one ostanu intimne, samo moje. Dete sam roditelja koji su se isto postavljali kada je reč o meni i mom bratu. Retko smo se jedni s drugima i slikali, mi nismo to ni voleli kao deca, bili smo zajedno u svemu drugome, to su samo naši albumi. S druge strane, to je model koji volim i u kom sam odrasla, ali zaista ne osuđujem one koji ne postupaju tako. Svako ima prava da svoj život organizuje kako misli da može i mora.

 

Story: Šta biste voleli da vam budućnost donese, o čemu maštate privatno i poslovno?

 

- Kliše jeste kliše ali i nije, otkad imam decu i porodicu, razumem ono: Samo da smo zdravi, mislim i duhovno zdravi, sve ostalo su neki moji snovi, a obećala sam sebi da ću ih do kraja života juriti i sanjati. Volela bih da snimim njujorški album, da radim isključivo projekte koji me srcem i umom dozivaju. Važno mi je da pratim male misije. Duboko verujem u rečenicu da ništa nije nemoguće onome koji veruje.

 

Story: Koje male stvari čine vaš život lepšim?

 

- Osmesi! Onih pet minuta kada pročitam pet redova koji mi nedostaju, Bah uveče pre nego što odem da spavam, reči, misli, energija koju razmenim s mnogim sjajnim ljudima koji mi dosta znače u životu. Bitni su sati i dani koji su mi dati, zahvalna sam za njih.

 

 

makonda-tracker