Intervju

Predrag Ejdus: Deca su moj najveći uspeh

0
Legendarni glumac koji će se ovih dana pojaviti na pozornici u ulozi Kazanove u predstavi koju je i režirao otkriva zašto igra zavodnika iako je četrdeset godina proveo s jednom ženom, koliko mu znači unuka Sana i zbog čega su slava i novac pogubni za umetnika
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac





Story: Uvreženo je mišljenje da je Kazanova bio hladnokrvni zavodnik a Don Žuan rob strasti...


Story: Čini se da, uprkos epohi, ovaj komad sadrži dosta elemenata koji su danas vrlo atraktivni za javnost, na primer tipologiju žena, tehnike zavođenja, a imamo i ekspanziju tih današnjih svetskih ljudi koji koketiraju sa aktuelnom vlastelom, poput Sigala, Depardjea, ranije Orsona Velsa...

Story: Pronalazite li u Kazanovi sarkazam i cinizam prema čitavom životu koji i sami imate?


Story: Vaši nekadašnji studenti kažu da ste s njima imali nesvakidašnje blizak, praktično očinski odnos. S jedne strane, bili ste nemilosrdni u kritikama i umeli da kažete čak i vrlo bolne stvari, a s druge, ispod tog oštrog tona, razumeli ste svakog od njih ponaosob i tačno znali kako da mu pomognete.

Story: Da li je i u vašem slučaju sarkazam odbrana za jedno za nijansu preveliko srce?

Story: Kao kad ste se, na primer, pre petnaestak godina tobože razveli, pa primali čestitke za šankom u pozorišnom bifeu?

Story: Da nije malo čudno što ste se prihvatili režije komada o dva najveća lovca na žene, pa i uloge jednog od njih, a praktično pola svog života proveli ste sa suprugom Milicom?


Story: Odakle vam onda emocionalni fundus za ulogu nezasitog zavodnika?


Story: Secirali ste leš?

Story: Kako vas to ne promeni?

Story: Tu vrstu balansa svakako ste savladali, pa čak i predali svojim studentima, ali zar niste zapali u jednu drugu neravnotežu kad ste zbog ogromne količine posla završili ozbiljno bolesni, između života i smrti?

Story: Tada ste imali i jedno neobjašnjivo iskustvo?

Story: Pre nego što se to desilo, imali ste snimanja, probe, pa čak i po dve predstave za dan. Zašto ste toliko radili kad ste već imali dovoljno i slave i novca, barem onoliko koliko je to ovde bilo moguće?

Story: Znači li to da svojim najvećim uspehom u životu smatrate trajanje na sceni?

Story: Vaš oporavak nakon bolesti dugo je trajao, sada ste dobro?

Story: Šta su vam godine odnele, a šta donele?

Story: A da li su godine odnele mladalački entuzijazam?

Story: Ipak, donele su unuku Sanu; kako se snalazite kao deda?


Razgovarao: Igor Karanov
makonda-tracker