Iskrena ispovest

Rada Radenović: Moj otac umro je u najgorim mukama

1
Revoltirana pukim polivanjem vodom javnih ličnosti u Srbiji i regionu koje su se na sebi odgovarajući način priključile akciji Ice Bucket Challenge, voditeljka Rada Radenović iskreno govori o svemu kroz šta je prošao njen otac Zoran koji je preminuo od opakog
Rada Radenović, foto: Petar Đorđević
Rada Radenović, foto: Petar Đorđević
Moj otac umro je 2009. godine od gušenja koje je usledilo kao posledica otkazivanja funkcije rada pluća u poslednjoj fazi treće godine bolujući od amiotrofične lateralne skleroze, ALS-a. Žalim dan i način kada se o istoj progovorilo u zemlji Srbiji - napisala je protekle nedelje na društvenoj mreži Facebook voditeljka Radmila Rada Radenović (34) i tako mnoge ostavila bez teksta. Bio je ovo njen revolt na izvrtanje suštine humanitarne akcije Ice Bucket Challenge koju je u Americi pokrenuo bivši bezbol igrač Piti Frejts (29). Njemu je ALS dijagnostikovan 2012, tačnije u dvadeset sedmoj godini, a iako je trenutno u njenoj poodmakloj fazi, proteklog vikenda postao je otac devojčice. Tokom svoje dvanaestogodišnje televizijske karijere, Rada je u više navrata briljirala britkošću i oštrinom iznošenja svojih stavova u javnosti, a u intervjuu za magazin Story, iskreno i otvoreno govori o svemu kroz šta su ona i njena porodica prošli posle otkrivanja teške bolesti od koje je njen otac Zoran, inače vojni oficir, preminuo u pedeset petoj godini.


Story: Da li ste za akciju Ice Bucket Challenge saznali iz medija ili ste vođeni prethodnim iskustvom pratili tendencije u pronalaženju lekova za amiotrofičnu lateralnu sklerozu?



Story: Da li je to neurološko oboljenje?


Story: Kažu da je prvi simptom slabljenje mišića, kada ste primetili da je vaš otac Zoran oboleo?



Story: Znači li to da na primeru vašeg oca nije bilo pogrešnih dijagnoza



Story: Koliko dugo je vaš otac uspevao da sakrije bolest i u kom momentu ga je telo izdalo pa ste primetili da je u lošem stanju?



Story: Od čega zavisi njen napredak i postoje li neki faktori koji je pospešuju?



Story: Prema dostupnim pretpostavkama, šta je uzročnik te bolesti?



Story: Da li osim akcije Ice Bucket Challenge postoje i neki sadržaji u vidu filmova čija bi tematika pospešila prikupljanje sredstava namenjenih istraživanju radi pronalaženja leka za ALS



Story: Znači li to da od lekara niste dobijali odgovor ne znam budući da je jedna doktorka vešto i odgovorno lečila vašeg oca?



Story: Kako ste u startu doživeli Ledeni izazov odnosno Ice Bucket Challenge? Jeste li odmah predosetili da će se dobra zamisao pretvoriti u lakrdiju?

Svaki put kad vidim domaćeg ili svetskog selebritija kako se poliva vodom, setim se poslednja dva dana života moje majke Ice Bucket Challenge ASL

Story: Šta su još specifičnosti ALS-a?

Ja mogu da izdržim led, ne osećam ga, takva je moja bolest Hajde, probaj da se poistovetiš sa mnom. I ti to uradi!

Story: Postoji li nešto što vas je naročito iziritiralo u toj akciji a nije plod neznanja već, recimo, bezobrazluka?



Story: Koja je to faza do koje se oboleli od ALS-a, uz pomoć najbližih, mogu boriti kod kuće sa svojom bolešću i kada je neophodno da se hospitalizuju



Story: Šta vas je tek pet i po godina kasnije navelo da progovorite o ovoj porodičnoj tragediji?

Ice Bucket Challenge

Story: Svoj bunt izrazili ste i kroz status na društvenoj mreži Facebook.

primaju naš način, uspešna u svetu

Story: Koliko u žaru borbe za spas voljenog bića čovek ima vremena da se psihičku pripremi na tragediju koja sledi



Story: Kažu da je ALS deset odsto nasledna bolest. Jeste li ispitivali genetske predispozicije da obolite od ALS-a?



Story: Da li je preminuo nakon što ste vi rodili Petra?



Story: Vaša najvažnija poruka je da moramo biti tolerantniji prema drugačijima od sebe i onom svakodnevnom što se oko nas dešava?



makonda-tracker