My Story

Vlastimir Đuza Stojiljković: Najteže je biti sam

0
Glumački bard koji je uveliko zagazio u devetu deceniju, govori o tome kako ga rad i danas održava u životu, seća se svoje najveće ljubavi, opisuje sebe kao ćutljivog čoveka koji nema zbog čega da se kaje, ali može da kaže kako ga je u životu sreća pratila
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac
Legendarni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (84) posle dvadeset godina vratio se na film, na čemu je, kako kaže, zahvalan reditelju Marku Novakoviću što ga je zvao da tumači glavnu ulogu u ostvarenju Bez stepenika. Svoju višedecenijsku karijeru umetnik je gradio bez jednog jedinog pogrešnog koraka, a do sada je snimio nekoliko kultnih serija, filmova, ali i odigrao bezbroj uspešnih pozorišnih predstava. I danas, kada je već duboko zagazio u devetu deceniju života, najviše voli da radi. Mnogi ga opisuju kao teškog čoveka, ali oni koji ga poznaju kažu da je u stvari samo ćutljiv. Kada mu je nakon smrti prve životne saputnice i koleginice Olgice Stanisavljević bilo najteže u životu, popularni Đuza utehu i razumevanje pronašao je kraj druge supruge Dušanke (66), s kojom je više od dve decenije u braku. Iako retko daje intervjue, slavni umetnik rado je pričao za magazin Story evocirajući uspomene protkane svojim brojnim stavovima, ali i otkrio ko mu je i zbog čega nadenuo nadimak Đuza. 



Story: Kako se osećate ovih dana nakon što ste završili snimanje filma Bez stepenika?



Story: Uskoro putujete u Crnu Goru. Da li je reč o poslovnom ili privatnom povodu?



Story: Jeste li dugo razmišljali da li da prihvatite ulogu u filmu Bez stepenika?





Story: Čini se da više radite sada kada ste u penziji, nego ranije. Osećate li se bolje kada ste aktivni?



Story: Na domaćim televizijskim kanalima aktuelne su reprize serija Pozorište u kući, Srećni ljudi i mnoge druge u kojima ste glumili. Da li ih gledate?



Story: Jeste li pristalica toga da se snima rimejk serija u kojima ste vi glumili, kao što je, na primer Na slovo na slovo?





Story: Glumili ste na filmu, televiziji, pozorištu, u radio-dramama, ali ste sinhronizovali i crtane filmove. Šta vam je najdraže?



Story: Zanimljivo je da ste od muzičke karijere odustali zbog toga što ste imali tremu pred mikrofonom. Da li je moguće da ste se neprijatno osećali na muzičkim festivalima, a niste u pozorištu?



Story: Jednom prilikom izjavili ste kako se bez sreće ništa ne može postići u životu. Koliko ste je vi imali?





Story: Svojevremeno, kada ste prvi put ušli u rudnik, sami sebi ste rekli: Ja ovo ne mogu. Možete li da zamislite kako bi vaš život izgledao da ste nastavili sa studijama tehnike?



Story: Imali ste kuću na planini Rudnik. Šta se sa njom dogodilo?



Story: Kako danas vi uživate?



Story: Kako biste opisali sebe ljudima koji vas ne poznaju?



Story: Čije mišljenje vam je važno nakon predstave?



Story: Po čemu želite da budete upamćeni?





Story: Vaša sadašnja supruga Dušanka izjavila je da ste težak čovek. Jeste li?



Story: Interesantno je da vam je brat smislio nadimak Đuza, a da mu je inspiracija bio magarac?



Story: Postoji li nešto za čim žalite u životu?


makonda-tracker