da li je ovo kraj mukama?

Poznati podržali Dženifer Aniston: Njeno pismo svako mora makar dva puta da pročita (FOTO)

0
Pismo slavne glumice Dženifer Aniston o tome koliko svet vrši pritisak na nju da se ostvari kao majka protutnjalo je svetom i ganulo milione ljudi. Među onima koji su javno reagovali bilo je i slavnih.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prenosimo vam u celosti Dženiferino pismo.

 

Dženifer Aniston, večna trudnica u medijima: Ne moramo da se udamo i rodimo dete da bismo bile ostvarene kao osobe!

 

„Dozvolite mi da vam za početak kažem da nikad ranije nisam reagovala na tračeve. Ne volim na taj način da dajem energiju biznisu koji se bazira na lažima, ali sam želela da učestvujem u većem razgovoru koji je već počeo i treba da se nastavi. Pošto nisam na društvenim mrežama, odlučila sam da svoje misli prenesem ovako, pisanim putem.

Čisto da se zna, nisam trudna. Ali mi je dosta. Dosta mi je svakodnevnog nadzora i pričanja o mom telu koje se krije iza ’novinarstva’, ’prvog amandmana’ i ’vesti o poznatima’.

Mog muža i mene svakodnevno maltretiraju na desetine agresivnih fotografa koji stoje ispred naše kuće i spremni su da urade gotovo sve kako bi dobili bilo kakvu fotografiju, čak i ako to znači da će ugroziti nas ili nesrećne prolaznike koji se slučajno nađu u blizini. Ali izuzimajući aspekt javne bezbednosti, želim da se fokusiram na širu sliku o tome šta ovaj suludi tabloidni ritual predstavlja za sve nas.

 

Zanosna i fit i u petoj deceniji: Ovako izgledaju jednostavni rituali Dženifer Aniston! (FOTO)

Ako sam ja neka vrsta simbola za neke ljude, onda očigledno predstavljam primer objektiva kroz koji svi, kao društvo, gledamo na naše majke, ćerke, sestre, žene, drugarice i koleginice. Svođenje žena na objekte i stalno nadgledanje kroz koje faze prolaze je apsurdno i uznemirujuće. Način na koji mene predstavljaju u medijima je jednostavno odraz toga kako gledamo i predstavljamo žene generalno – poredimo ih sa nekim izvitoperenim standardima lepote. Ponekad kulturološkim standardima treba samo nova perspektiva kako bismo ih videli onakve kakvi zaista jesu – kolektivno prihvatanje... podsvesno pristajanje. Ali mi biramo na šta ćemo pristati. Devojčice širom sveta upijaju ono što smo mi već prihvatili, pasivno ili ne. I sve to počinje veoma rano. Šalje im se poruka da nisu lepe ako nisu jako mršave, da nisu vredne naše pažnje ako ne izgledaju kao modeli ili kao glumice na naslovnim stranama magazina – i to je nešto na šta svi svesno pristajemo.

 

Ranije sam govorila sebi da su tabloidi poput stripova i da ne treba da ih shvatam ozbiljno, već da je to jednostavno sapunica koju ljudi prate kad im je potrebna zabava. Ali ne mogu to više sebi da govorim jer je istina da je uhođenje i objektifikacija koju proživljavamo već decenijama uticala na izopačenost toga kako računamo koliko je žena vredna.

 

makonda-tracker