Home Story

Kit Ričards: Kuća na nebu iz koje se vidi ceo Menhetn

Kao čovek koji je odlučio da do kraja svog života ne prestane da se zabavlja, gitarista The Rolling Stones-a Kit Ričards kupio je atraktivni penthaus u Njujorku, sa čijih terasa snažni zvuk rokenrola nadjačava buku grada koji nikad ne spava
0
1 / 15 Foto: Profimedia

Nije preterano reći da su popularni Stonsi mnogim generacijama promenili život. Oni su ogledalo rokenrola, izmrljano svim i svačim. Kada malo zagrebete ispod toga, naći ćete zezanje do daske, pokretni muzej i još mnogo toga. Pevali su o ljubavi, kao i seksu, iskušenjima, kocki, ali i o đavolu. Hvatali su se u koštac sa svim onim što ide uz rokenrol, od konzumiranja opijata i alkohola do seksualnih odnosa s brojnim ženama. Gitarista Kit Ričards (71), koji je zajedno sa čuvenim pevačem Mikom Džegerom osnovao muzičku grupu The Rolling Stones, malo toga za života nije probao i video. Baš zato, intrigantno je pitanje šta mu je danas potrebno da bi bio veseo i zadovoljan. Boravio je u najluksuznijim svetskim hotelima, ručao u najboljim restoranima, letovao na najlepšim plažama. Pored nekoliko kuća u Londonu, vikendice na Jamajci i ko zna koliko nekretnina za koje mediji i ne znaju, Kit je u maju kupio dvospratni stan u jednoj gradskoj kući u srcu Njujorka. Zavirili smo u ovaj dom na 18. i 19. spratu velelepne zgrade, karakterističan po modernom dizajnu, prostranim terasama s kojih puca pogled na čitavu Petu aveniju i ogromnoj sobi za žurke, koje najčešće organizuju Kitove ćerke, inače uspešne manekenke Tara i Anđela.
Prijatelji opisuju Kita Ričardsa kao vrlo srdačnog i toplog čoveka. Nije toliko odmeren kao njegov kolega Mik Džeger, ali ne libi se da devojci koja mu priđe poljubi ruku i važi za istinskog džentlmena. Pravi je hedonista i voli da bude u centru svih dešavanja, ne želeći sebi da prizna kako je ostario. Zbog toga mu i nije bilo teško da izdvoji 10,5 miliona dolara za atraktivni penthaus u delu Njujorka Grinič Vilidžu. Pre nego što se energični muzičar uselio u ovaj dom, redizajnirao ga je priznati arhitekta Džo Serins, a stan je posebno osvežen specijalnim zvučnim sistemom, tako da slušanje muzike u tom prostoru za sve goste bude doživljaj koji će prepričavati.

- Držim se po strani. Nemam kompjuter, imam samo tablet, koji mi uglavnom smeta. I to bez sigurnosne šifre, mada ne bih voleo da me neko hakuje. Muzika me interesuje – istakao je u intervjuu koji je prošlog meseca dao za Associated Press.

Dvospratni stan slavnog člana Stonsa asocira na lagodan život u opuštenoj atmosferi. Ima četiri spavaće sobe i isto toliko kupatila, specifičnih po ogromnim prozorima. Pogled kroz njih pada na najelitniji deo Velike jabuke.

- Ovo je kuća na nebu – prokomentarisao je poznati njujorški broker Niki Filds kada je posetio Ričardsa. Druge luksuzne pogodnosti u ovom dvoetažnom stanu uključuju rotirajuće i klizne ploče koje služe za dobijanje više slobodnog prostora i ogromne stepenice od orahovog drveta sa bronzanim rukohvatom. U stanu postoji i spa kutak od mermera, a dominantne su bela i braon boja. Muzičar u svom komšiluku ima nekoliko poznatih ličnosti, među kojima je i glumica Džesika Landž. Pre nego što je Ričards otvorio vrata ovog doma i zatražio da mu se instalira perfektno ozvučenje, na tom mestu boravila je Kendas Bušnel, autorka romana Seks i grad, po kojem su snimljeni istoimena serija i filmovi. Na mestu gde se poznati gitarista odmara posle muzičkih proba, postoji i velika gostinska soba, kao i kabinet za učenje. Zanimljivo je to što se kuhinja nalazi uz jednu od terasa, pa je spremanje doručka lakše uz prelep pogled na grad koji nikad ne spava.

Ričards ima četvoro dece i petoro unučića. Tri decenije je u braku s bivšom manekenkom Pati Hensen, koja mu je druga supruga. Otkako je postao deda, gitarista priznaje kako ga deca najviše inspirišu, a mališani su ga posebno zavoleli nakon uloge oca kapetana Džeka Sparoua u filmu Pirati s Kariba. Međutim, u ovom stanu porodična situacija znatno je drugačija od one kakva je bila u njegovom domu u Londonu. Poznato je kako je Ričards imao neka veoma stroga pravila u kući. Na primer, nije davao ćerkama da stavljaju karmin pre 16. godine i branio im je da pevaju za kuhinjskim stolom. Sad im je on najbolji prijatelj s kojim piju čaj na terasi, dok im Kitova voljena dama sprema ručak.

- Ona je najdivnije i najlepše biće na svetu. Ali, to nije sve. Lepota svakako pomaže, ali radi se o njenom umu, njenoj radosti života i tome što misli da je ovaj razbijeni džanki momak koga voli. Na sedmom sam nebu i piškim u gaće od sreće zbog toga – impresije su o supruzi koje je izneo u svojoj autobiografiji Život. Nedavno je napisao još jedno delo, knjigu za decu Gas i ja. Rečenice iz nje opisuju njegov odnos sa dedom Ogastasom Teodorom Duprijem Gasom, koji je glavni krivac što je Kit zavoleo muziku. Gas je svirao saksofon, i on je poklonio prvu gitaru svom unuku. Inače, Kit Ričards potvrdio je pre nekoliko dana informaciju da je snimio solo album, prvi posle 22 godine kada je izašao Main Offender. Svoje novo muzičko ostvarenje planira da objavi na leto 2015. godine, a do tada će uživati u spokoju dok sedi na terasi u srcu Menhetna i sluša rokenrol.


Piše: Stefan Tošović
 

makonda-tracker