Saša Joksimović: Poligon za kreativni haos

8
Glumac Saša Joksimović sa suprugom Nevenom i sinom Ilijom pronašao je novi dom u naselju Neimar u kome dominiraju vedre boje i dobro raspoloženje
Saša Joksimović
Saša Joksimović

Dvadesetdevetogodišnji glumac Saša Joksimović sa godinu dana mlađom suprugom Nevenom i dvogodišnjim sinom Ilijom stanuje u senovitom i mirnom delu beogradskog naselja Neimar. U iznajmljeni stan od sedamdeset kvadrata poznati umetnik doselio se sa porodicom početkom aprila.

- Ranije smo živeli na Novom Beogradu, što je bio moj izbor, zato što volim prostranstvo i širinu bulevara. Pošto je Nevena već živela na Vračaru, kada smo tražili novi stan, želeo sam da to bude nešto po njenom ukusu. Prilikom preseljenja u ovaj stan presudilo je i to što više nismo imali vremena da biramo, jer smo morali da se iselimo iz prethodnog stana. Iako se još navikavam na ovaj kraj, zadovoljan sam što smo ga izabrali - priča Saša.

- Ja ne volim Novi Beograd i bilo mi je strašno dok smo živeli tamo, tako da sam se preporodila otkako smo se preselili. Sviđa mi se ovaj kraj, dugo sam živela na Vračaru dok sam studirala nemački jezik na Filološkom fakultetu. Volim što mi je blizu Kalenić pijaca koja je uvek dobro snabdevena, ali i što se preko puta našeg stana nalazi park u kome redovno šetam sa Ilijom - ističe Nevena.

U prostranom dnevnom boravku dominira nežnosiva boja na zidovima koja se odlično uklapa sa udobnom garniturom. Čitav prostor oplemenjuje raznoliko cveće koje Nevena neguje sa mnogo ljubavi.

- Volim da u enterijeru preovlađuju bela boja i bež nijanse kao što je u ovom stanu, a pošto je Saša često odsutan zbog obaveza u pozorištu, Ilija i ja najviše vremena provodimo u prostranom dnevnom boravku. Obožavam cveće i volela bih da ga imam još više u stanu, ali se Saša buni, jer kaže da crpi dosta kiseonika. Ono me mnogo smiruje i mislim da bih mogla uvek da ga gajim. Dopadaju mi se i porcelanski slonovi u dnevnom boravku koji drže staklenu ploču i zamenjuju sto. Prema kineskoj legendi pet slonova drži ploču koja u stvari predstavlja svet, i po tom predanju ako putuješ dugo brodom može da se desi da padneš sa ivice sveta. S obzirom na to da mi imamo četiri slona, ne preostaje nam ništa drugo nego da kupimo i petog - kaže Nevena, dok njen suprug govori šta im je naročito drago u stanu.

- Našu neobičnu sliku koja se nalazi u dnevnoj sobi iznad stola za ručavanje dobili smo kao svadbeni poklon od drugarice Ivane Popović i ona za nas ima veliku sentimentalnu vrednost. Bila je sa nama u svakom prethodnom stanu i od nje se ne razdvajamo. Volim da uveče pre spavanja provodim vreme ispred televizora jer me to uspavljuje. Ali, najviše uživam u svom malom kabinetu gde se nalaze kompjuteri i muzička oprema. U njemu provodim dosta vremena komponujući muziku, kada ne igram predstave, jer se tako najbolje relaksiram - iskren je markantni glumac. Iako je u stanu veoma moderno dizajnirana i opremljena kuhinja sa crnim pločicama i kuhinjskim elementima u sivoj boji, Saša priznaje da nije često u toj prostoriji.

- Ne provodim vreme u kuhinji jer je bolje da Nevena bude tamo. Moja žena je vrlo talentovana za domaćinstvo, ali je lenja - kaže uz osmeh Saša, a Nevena dodaje:

- Ja stvarno fenomenalno kuvam i Saša uživa u mojim specijalitetima, ali ne stižem svakog dana da se bavim time zbog obaveza oko Ilije. Kuhinja je možda mala, ali ja smatram da mi ne treba veća. Veoma je moderno opremljena i ima sve što mi treba, jedino mi se ne dopadaju crne pločice koje su veoma zahtevne za održavanje – priča Nevena.

U spavaćoj sobi gde se nalazi udoban bračni krevet, dečji krevetac i još jedan televizor, preovladava zelena nijansa i mnoštvo igračaka malenog naslednika.

- Moja omiljena polica sa dragim knjigama nalazi se u spavaćoj sobi i od nje se bukvalno ne odvajam. Kada smo birali stvari za Iliju, želela sam samo da budu funkcionalne i u vedrim bojama. On je dobro dete, ali je veoma radoznao i voli sve da pipne. Uvek je radostan i ne histeriše ako mu nešto ne dozvolim. Zaista uživam u svakom trenutku sa njim i mislim da bih mogla da gajim još desetoro dece kao što je on. Kupatilo je prostorija u kojoj svi provodimo dosta vremena i zaista je komforno. I Saša i ja volimo kozmetiku, tako da uvek kupujemo nešto novo, a najviše volimo kada se sve troje zajedno kupamo u džakuziju, jer Ilija obožava vodu - priča mlada mama koja se slaže sa svojim suprugom da je od konstantnog sređivanja stana mnogo važnije pravljenje uspomena.

- Nisam neko ko je preterano opterećen higijenom stana u želji da sve mora da bude cakum-pakum. Inače, smatram da je to karakteristika umetnika jer volimo kreativni haos. A i naš sin Ilija je u stanju da sve preokrene u roku od deset minuta - zadovoljno kaže Saša, dok Nevena podržava svog supruga.

- Stan mora da bude čist prvenstveno zbog Ilije, ali smatram da je pravo gubljenje vremena posvetiti ceo svoj život sređivanju stana. Nisam od onih koje trče non-stop sa krpom po kući jer mi je draže da pravimo lepe događaje u našem domu koji će nam biti drage uspomene. Na svu sreću naš sin ima veoma čvrst i dobar san, tako da mu ne smeta što se kod nas često okupljaju prijatelji kada pravimo žurke - završava Nevena.

Jelena Kulović

Tekst je objavljen u 255. broju magazina Story, 10. avgusta 2010. godine.

 

 

makonda-tracker