Saveti modernih domaćica

Nećete morati svakoga dana da brišete prašinu ako napravite OVAJ domaći sprej koji će je ODBIJATI iz vašeg doma!

0
Iako uživate u čistom, jednoga dana možda nećete stići temeljno da obrišete prašinu sa nameštaja... Uz ovaj recept, to vam neće predstavljati problem!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na tržištu su svakako dostupna sredstva za glancanje nameštaja koja, takođe, usporavaju novo lepljenje prašine za očišćene površine, piše Lepa i srećna. Nažalost, problem sa tim sredstvima je što ćete na deklaraciji pročitati sledeće: Isoparaffin, Dimethicone, Octylphosphonic Acid, Nitrogen, Polysorbate 80, Sorbitan Oleate, Polydimethylsiloxane, Aminomethyl Propanol i tome slično...

 

Uglavnom, osim čišćenja i "odbijanja" prašine sa nameštaja, ovi sastojci imaju i najrazličitije - negativno - delovanje na ljudski organizam - od iritacije kože, pa sve do kancerogenog dejstva.

 

Znači, svakako je to nešto što pre treba izbegavati nego koristiti u domu. Da li možemo da napravimo sami nešto što će biti isto tako efikasno, a pri tome manje štetno za ljudsko zdravlje i - ako je moguće - čak i jeftinije?

 

Odgovor je - da! Svi ovi sastojci su netoksični:

 

sirće - univerzalni čistač

 

maslinovo ulje - neće dozvoliti da se prašina tako lako skuplja

 

esencijalno ulje limunove trave - deluje antibakterijski, odbija insekte, prelepo miriše

 

Ako želite, možete odabrati i neko drugo ulje po svom ukusu: lavandu, pomorandžu, cimet, eukaliptus.

 

Sastojci:

 

1 šolja vode

 

četvrtina šolje alkoholnog sirćeta

 

2 supene kašike maslinovog ulja

 

10-15 kapi esencijalnog ulja

 

Priprema:

 

Izmešajte sve sastojke u praznoj sprej-boci. Dobro protresite bocu pre upotrebe. Naprskajte tečnost na površinu koju brišete ili na krpu za brisanje prašine.

makonda-tracker