OTKRIVAMO

Bonsai: Umetnost za ljubitelje prirode

0
Bonsai - umetnost gajenja i oblikovanja malog drveća u posudama, do skora ne tako poznata u našim krajevima, počinje da stiče sve veću popularnost. U Japanu i Kini bonsai je poznat više od 1000 godina, u Evropi tek nekoliko decenija.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia




Drvo i posuda moraju se dopunjavati po obliku, veličini i boji, kao što ram dopunjava neku lepu sliku. Lepota zrelog bonsai drveta se sastoji u harmoniji koju čini drvo i posuda u kojoj se ono nalazi. Bonsai u odgovarajućoj posudi može se uporediti sa delom klasične umetnosti smeštenom u skladan odgovarajući okvir.

Ova umetnost stara više od 1500 godina. Prvi put se pominje u Kini (265 -420 g. naše ere) i tu se u početku intenzivno razvija. Negde u sedmom veku ova umetnost postaje poznata i u Japanu. Poznati majstori minijaturizacije, Japanci su veštinu gajenja malog drveća u plitkim posudama doveli gotovo do savršenstva.




Danas je bonsai kao hobi i kao umetnost prisutan u celom svetu. Opšti civilizacijski napredak doneo je izvesne promene i u gajenju patuljastog drveća - danas se koriste mnoge moderne hortikulturne tehnike pri odgajanju. Ipak, i pored najmodernijih tehnika, bonsai je ostao veliki izazov za sve ljubitelje biljaka.
TAGOVI: savetinega
makonda-tracker