glossy psihologija

Kako prepoznati nasilnika u vezi?

1

Ne dešava se tako retko da se divne emocije u romansi pretvore u odnos pun patnje. Psihoterapeut Sanja Stanić objašnjava kako naći izlaz i pomoć

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Partnerski odnosi su komplikovani, teški i frustrirajući, traže mnogo posvećenosti, ali su i način na koji većina ljudi zadovoljava važne psihološke potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Zato je važno informisati mlade osobe o tome koliko su bitni zdravi partnerski odnosi. To se odnosi i na devojke i na mladiće. Ogromna većina nasilnika je muškog pola, a žrtva je neko koga on doživljava kao slabijeg. Međutim, nasilni obrasci ponašanja nisu strani ni u istopolnim zajednicama. Spirala nasilja počiva na činjenici da je znatan broj nasilnika i žrtava nasilja rastao u nasilnom porodičnom okruženju, ali to nije pravilo.

 

Veoma je teško prepoznati nasilnu osobu. Ne postoji tipičan profil koji bi nam olakšao identifikovanje opasnosti. Nasilnici se ne prepoznaju po društvenom statusu, nivou obrazovanja ili finansijskoj moći. Stereotip o "neobrazovanim primitivcima" čini da život žrtava nasilja bude još teži.

 

Treba prepoznati znake upozorenja


Za početak je značajno da ne ignorišete prve, jedva primetne znake upozorenja, koje se najčešće svode na "osećaj da nešto nije u redu". Taj osećaj ne mešajte sa uzbuđenjem i opijenošću koji prati zaljubljenost. Biće vam jasno u čemu je razlika u situaciji kada pokušavate da opravdate ponašanje partnera koje je suprotno ljubavi i naklonosti.


Budite oprezni kada stvari u vezi idu prebrzo, kada partner insistira da se uključi u sve oblasti vašeg života. Neobjašnjive promene ponašanja, sve više zamerki na vaše prijatelje i rođake, optužbe da ste za sve vi krivi, česti omalovažavanje i kritike mogu biti znak da su mogući ozbiljniji problemi. Ako ne prihvata raskid kao mogućnost, vreme je da se ozbiljno zabrinete.

 

Važna odluka


Nasilje je samo simptom ozbiljnijih problema ličnosti nasilnika. Proganjanje, uznemiravanje i ljubomora nisu dokaz bezgranične ljubavi. Moć i kontrola nad drugom osobom nasilniku omogućavaju da se bolje oseća. Problem je što to nije rešenje njegovog dubljeg psihološkog problema, koji ne može da prođe sam od sebe. Zapitajte se kakva je to ljubav ako vaša bol i patnja čine da se partner bolje oseća. Učinite sve što je do vas da biste se osećali dobro - napustite nasilnika.


To neće biti lako i možda će vam biti potrebno više pokušaja. Često nećete ni dobiti pravu podršku, pretnje, proganjanje i uznemiravanje mogu biti intenzivniji, ali suštinski ne postoji drugo rešenje. Koristite resurse društva, obratite se vlastima, organizacijama koje se bore protiv nasilja, potražite psihološku pomoć. Ne tolerišite to i zauzmite se za sebe.

 

(sanjastanic3@gmail.com)

makonda-tracker