Marija Jakšić: Lepotica zanosnih oblina

Prilikom odevanja glumici Mariji Jakšić najbitniji su jednostavnost i komoditet, zato izbegava preuske seksi krpice i uglavnom nosi trenerke i pamučne majice, a kada ide u šoping radije kupuje zanimljive knjige nego trendi garderobu
0
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Glumica Marija Jakšić skrenula je pažnju na sebe ulogom u spotu za pesmu Žena bez imena Vlade Georgiejva, a ubrzo je zahvaljujući šarmu dobila posao reportera na televiziji Pink. Svoj talenat pokazala je i u brojnim serijama i filmovima, kao što su Mješoviti brak, Seljaci i Mi nismo anđeli 2, u kojima je uvek dobijala male, ali karakterne role. Ova dvadesetpetogodišnjakinja velikog srca vodi i humanitarnu organizaciju Mairija koja je realizovala niz projekata za pomoć deci bez roditeljskog staranja. Lep izgled održava zahvaljujući vegetarijanskoj ishrani i dvočasovnim jutarnjim vežbama. Iako ne prati trendove, Marija se odlično snašla prilikom slikanja za Storijev modni editorijal.
Nosite li često šarene letnje haljine?

- Znam da zvuči kontradiktorno, iako mi se sviđaju, retko ih nosim. Razlog je to što nemam naviku da kupujem haljinice. Smatram ih ipak vrlo praktičnim jer ne morate da brinete o uklapanju, kao prilikom oblačenja suknje i majice. Letnje haljine su, osim toga, vrlo prijatne za nošenje.
Kakvu garderobu preferirate tokom leta?

- Skoro svako leto provodim van grada. Poslednje dve godine provela sam u selu Tijanju u kome moda nije važna, pa se moje odevne kombinacije sastoje od isečene zimske odeće i nezaobilaznih vunenih čarapa koje nosim tokom hladnih noći. Ranije sam leta provodila na jedrilicama ploveći po raznim morima sveta, i tada je moja garderoba bila prilagođena talasima, vetrovima, kiši...
Ove sezone aktuelni su prugasti deseni, sviđaju li vam se?

- Ne pratim modu tako da nisam informisana šta se trenutno nosi. Prugasti deseni mi se ne sviđaju jer me asociraju na zatvor, a on  simboliše uniformisanost.
Volite li više sandale ili papuče?

- Svoj glas uvek dajem papučama jer su mnogo jednostavnije. Retko koji model sandala mi se sviđa, a naročito mi se ne dopadaju one sa tankim kaišićima koji lako mogu da puknu.
Kakve torbe vam odgovaraju?

- Uglavnom nosim onu srednje veličine u koju može da stane sve što mi je neophodno za taj radni dan. Zbog brojnih obaveza dešava mi se da iz kuće izađem rano ujutru, a vratim se uveče. Nemam nijednu tašnu od prirodne kože jer nikada ne bih nosila asesoar zbog kog je stradala neka životinja.
Šta se obavezno nalazi u vašoj tašni?

- Uvek nosim ključeve, telefon, novčanik, knjigu i moju amajliju - Solomonovo slovo.
U čemu se najbolje osećate?

- U jednostavnoj i praktičnoj garderobi, pa obožavam da nosim trenerke koje mi omogućavaju slobodu pokreta.
Ističete li obline garderobom?

- Stavljanje oblina u prvi plan u obrnutoj proporciji je sa isticanjem nekih vrednijih osobina koje svaki čovek treba da poseduje. Zbog toga me takav način odevanja ne interesuje.
Odlazite li često u šoping?

- Kupovinu gardarobe obavljam uglavnom usputno i u inostranstvu jer to za mene ne predstavlja neku posebnu zanimaciju. Nikad nisam pratila trendove ili lečila depresiju nabavkom nove odeće, pa u butike ulazim samo kada je to neophodno. Mnogo više uživam u kupovini voća, povrća i zdravih namirnica na pijacama, ili dok se snabdevam novim knjigama.
Čime se rukovodite prilikom izbora garderobe?

- Najbitnije mi je da mi je stvar koju kupujem potrebna i da ću je često nositi. To podrazumeva da je od prirodnog materijala, da je jednostavna i da njena cena opravdava kvalitet.
Koji su to materijali koje birate?

- Nosim isključivo stvari od pamuka, lana, svile. Obožavam i vunene čarape koje mi plete moja baka Stana. Trenutno imam trinaest šarenih pari, a leva čarapa je uvek drugačija od desne. Ne volim kožu, a bunde od krzna su po mom mišljenju najveći zločin u modnoj industriji.
Da li ste spremni da nosite odevni predmet koji vas steže, ali vam izuzetno dobro stoji?

- Nepotrebno je trpeti mnoge stvari u životu, a zbog mode nikada nisam pravila kompromise. Odeću koja steže ne podnosim. Takve stvarčice me uvek asociraju na meni vrlo komične scene iz filma Prohujalo sa vihorom u kojima guvernanta Mimi oblači Scarlet O’ Haru... Pitam se koliko li je vremena trebalo nekom od njenih udvarača da je skine.
Imate li omiljenu modnu marku?

- Modne marke nemaju nikakav značaj u mom životu.
Pratite li modu?

- Ne. To je za mene isuviše komplikovano i sasvim nepotrebno jer ne može da doprinese nikakvom razvoju ličnosti.
Po čemu je vaš stil odevanja jedinstven?

- Sve što obučem je vrlo jednostavno, praktično i ne sputava nijedan moj pokret.
Smatrate li da je za dobar stajling potrebno izdvojiti veću svotu novca?
-
Ne, da bi neko izgledao dobro, najbitnija je maštovitost.
Imate li mnogo garderobe u vašim ormanima?

- Nemam čak ni jedan orman, a kamoli ormane. Moja celokupna garderoba može da stane u dva kofera.
Spremate li se dugo za izlazak?
- Za svaki izlazak spremam se veoma brzo.
Kada ste sebi izgledali najlepše?

- Čini mi se da sam najlepša u trenucima kad sam najsrećnija. A pogotovo sam lepa ako sam smirena.
Kakva je bila vaša maturska haljina?

- Prilikom završetka srednje škole nisam imala svečanu toaletu kakvu oblače gotovo sve devojke. Maturu sam slavila u Budimpešti i ne sećam se šta sam nosila, znam samo da sam sa tadašnjim dečkom pobegla sa proslave.
U kojoj ste seriji, predstavi ili filmu imali najlepši kostim?

- Iskreno, nisam zadovoljna nijednim kostimom koji sam nosila u serijama u kojima sam igrala. Sviđa mi se samo garderoba iz predstve Kurva iz Harlema, koja se davala u Beogradskom dramskom pozorištu, a kostime je maštovito osmislila Nataša Nikolajević.
Kakva bi trebalo da bude jedna žena da bi se za nju reklo da ima stila?

- Žena od stila mora da bude pametna i ima izražen karakter. Ona treba da ume da se obuče prigodno svakom trenutku, a meni je važnije da vidim nečiju ličnost, pa tek onda haljinu.
Sećate li se nekog vašeg modnog promašaja?

- Nastojim da budem praktična, pa stalno pravim promašaje, jer ne vodim računa o trendovima koji se često menjaju.
Sa kim se najčešće savetujete prilikom izbora garderobe?

- Najviše poverenja imam u ogledalo. Ono je nepristrasni sudija, a ponekad mi je i sestra od velike pomoći.
Koja je vaša omiljena odevna kombinacija za dan, a koja za veče?

- Omiljena kombinacija su mi pamučne pantalone nalik samurajskim i bela ili crna obična pamučna majica. Što se tiče obuće, najviše volim patike marke nike ili japanke. Dnevni stajling se od večernjeg razlikuje samo po tome što uveče ponesem jaknu da mi ne bi bilo hladno.
Pakujete li gomilu stvari ili samo ono najneophodnije kada se spremate da putujete?

- Nosim čak manje od neophodnog. Od gardarobe mogu svašta da zaboravim, ali zato uvek ponesem mnogo knijiga.
Poklanjate li garderobu dragim ljudima?

- Da i to redovno činim. Često se selim tako da svaki put pored ostalih stvari delim i garderobu.
Komentarišete li sa drugaricama stil odevanja drugih žena?

- Ne, jer takvi razgovori uopšte nisu u sferi mojih interesovanja. Što se mene tiče, svako može da se oblači kako god hoće.
Da li se zbog toga što ste poznata glumica svaki put kada izađete iz stana trudite da izgledate lepo?

- Mislim da uvek treba da budem onakva kakva jesam. Ne razmišljam o sebi kao o poznatoj ličnosti. Svaki čovek u svakom trenutku treba da bude čist i uredan.
Uživate li da eksperimentišete prilikom sklapanja odevnih kombinacija?

- Zamorno mi je da eksperimentišem. Najviše bih volela da imam jednu odevnu kombinaciju koja odgovara svim prilikama, i da se u njoj dobro osećam i ne moram nikad da je menjam.

Piše: Ivana Nikolić

makonda-tracker