Beauty reporter: Kako stres utiče na opadanje kose

0
Alopecija može u velikoj meri da poljulja samopouzdanje, a osim toga mnogi od nas ne znaju da ume biti povezana i s nekim ozbiljnim promenama u organizmu. Naša stručna saradnica objašnjava koji faktori prouzrokuju ovo oboljenje
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alopecija je nedostatak kose i može obuhvatiti veći ili manji deo kože glave, a brojni su uzroci koji je izazivaju. Generalno, podeljene su u dve grupe: cikatricijalne, sa formiranjem ožiljnog tkiva i necikatricijalne. Cikatricijalne alopecije tipično su izazvane inflamacijom koja rezultuje destrukcijom folikula, što vodi do ireverzibilnog gubitka dlake. Različiti zapaljenski poremećaji i keloidne akne oštećuju folikule, ali i neke gljlivične infekcije, hemikalije koje se koriste za ispravljanje kose, mehanička trakcija. Necikatricijalne alopecije mnogo su učestalije i u ovu grupu spadaju najčešća forma opadanja nazvana androgenetskom alopecijom (nasledno proređivanje kose), zatim alopecija areata (ćelavost na pečate), telogen efluvijum (difuzno gubljenje kose), trihotilomanija (poremećaj usled čupanja kose ili dlaka), trakciona alopecija (zbog čvrsto zategnute frizure ili izazvana hemijskim i termičkim tretmanima), seboroični dermatit (poremećaj koji se javlja na koži bogatoj lojnim žlezdama i sebumom), kao i neka ređa stanja. Ponekad tirodna oboljenja, sistemski lupus eritematodus, dermatofitne infekcije ili sekundarni sifilis mogu da izazovu alopeciju.

DA LI KOSA OPADA ZBOG STRESA

Dugo ponavljanje mita o direktnoj vezi između emocionalnog stresa i gubitka kose nateralo je mnoge da poveruju u njega, ali nema naučnih dokaza koji potkrepljuju tu tezu. Opadanje zavisi od toga o kom tipu stresa govorimo. Kratkotrajan stres kad kasnite na posao, zato što imate previše posla ili nekoliko teških dana neće izazvati gubitak kose te nedelje. Potrebno je više od toga, nešto što će učiniti da ne spavate dobro, izgubite apetit ili povećate nivo hormona stresa. Samo stanja koja izazivaju fiziološki stres mogu da utiču na opadanje kose jer remete ravnotežu organizma. Na primer, kad počinjete ili prekidate upotrebu oralnih kontraceptiva, gubite više od šest kilograma težine ili vas čeka teška operacija. Drugi faktori stresa jesu strogo niskokalorična dijeta, porođaj, teška bolest, visoka temperatura, hirurški zahvati i teške infekcije. Međutim, i emocionalni stres može dovesti do fiziološkog. Ako prolazite kroz težak razvod i ne hranite se zdravo, možete da izgubite na težini i da ne spavate dobro. Sve ovo može da izazove fiziološki stres i disbalans vašeg sistema. Žene svakodnevno doživljavaju mnogo stvari koje ne prepoznaju kao stresogene. Ako vam je kosa jednom opadala zbog fiziološkog stresa, verovatno će se to ponoviti.




UTVRĐIVANJE PROBLEMA

Kompjuterizovana trihoskopska analiza kose i kapilicijuma (kosmati deo glave) može da vizuelizuje neophodne parametre za jasnu procenu forme opadanja, koliko je ozbiljno i da li vodi ka ćelavosti, da li se vlasi spontano obnavljaju, zatim da se odredi forma ćelavosti i stanje na koži glave, kao i da dobijete adekvatan plan tretmana i svoje rezultate pratite transparentno. Važna je i kvantitativna analiza gubitka kose da bi se procenio stepen napredovanja nasledne ćelavosti, a saglasno tome i mogućnost regeneracije vlakana. Posle pravilno izvedenog tretmana, koji može biti hirurški ili nehirurški,  postepeno ćete videti očiglednu i predviđenu gustinu kose.

OBRATITE SE STRUČNJACIMA

Dans se reklamira hiljade proizvoda, losiona, seruma i šampona koji garantuju da će rešiti vaš problem opadanja kose. Mnogi od njih ne samo da neće pomoći već mogu dodatno pogoršati stanje vaših vlasi i kože glave. Kada se javi opadanje kose, prvi pravi korak jeste da se obratite stručnom licu. Ponekad ona već počne da se obnavlja u momentu kada vi primetite da opada. Takođe, gubitak kose može da bude početni znak 30 tipova zdravstvenih problema. Međutim, ne žurite sa zaključcima. Možete biti savršeno zdravi, a gubiti kosu! Zato popričajte sa stručnjacima koji će vas savetovati i usmeriti na adekvatan način.


Piše: Dr Dušica Mitrović,
triholog, klinika 101 Hair Care

 

Priredio: Stefan Tošović

makonda-tracker