Ljubinka Klarić: Nežni dodir plavog Anđela

Novogodišnji i božićni praznici uvek unesu dah prošlosti i tradicije u naše živote. Mistika i nežnost na licu glumice Ljubinke Klarić inspirisana je lepotom anđela sa srednjovekovnih ikona.
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Bilo da je u ulozi drskog devojčurka, ili žene u godinama, ova devojka sa puno lica dokaz je koliko je šminka moćna i neophodna za posao kojim se bavi. Neke od tajni svog izgleda otkrila nam je tokom fotografisanja za beauty editorijal na početku 2006. Godine.

Diskretan glamur na licu jedan je od make up predloga za aktuelnu sezonu praznika. Svetlucavo treperenje, bež, roze i tonovi boje kajsije na koži i usnama toplo se preporučuju u noćima slavlja. Gloss je definitivno in, bilo da je u olovci ili se nanosi četkicom. Ali šminkanje je nekada mnogo više od doterivanja za izlazak. Angažovana u nekoliko predstava Beogradskog dramskog pozorišta, glumica Ljubinka Klarić uskoro počinje snimanje filma Antihristi i kaže da joj šminka veoma pomaže u poslu:    

- Vizuelni identitet lika zaista utiče na glumca. U predstavi Creaps (Nakaze) igram devojčicu od 17 godina, koja je potpuno u hip-hop fazonu. Kada obučem te široke pantalone i kad mi nacrtaju tačke na licu prepoznajem lik, jer privatno nemam mnogo veze sa tom devojčicom. Šminka mi je mnogo pomogla i u ulozi sestre Rejčed u predstavi Let iznad kukavičjeg gnezda. Pošto je ona starija od mene 30 godina, šminkom su učinili da izgledam kao žena od 55 godina. Dodata je vrlo diskretna šminka, insistirajući samo na teškim podočnjacima i tako je nastala neispavana i uznemirena žena. Šminka je važna i u Krilima od olova gde igram Anđela, kao i u predstavi Malajsko ludilo u kojoj tumačim lik lepršave devojke koja ne zna šta hoće u životu. Kad mi stave sve te lokne i porumene obraze, izgledam kao naivka, a onda se tako i osećam. Igrala sam i milejdi u Tri musketara gde sam nosila muške čizme i dugačak plavi umetak nalik prirodnoj kosi, koji je odudarao od stila epohe u kojoj su žene nosile punđe i perike, tako da moja milejdi nije bila klasična, već pomalo divlja - objašnjava Ljubinka kako joj promena imidža pomaže u ostvarivanju uloga.

Izrazita šminka je obeležje mnogih filmskih glumica koje su postale svetske ikone glamura i stila.

- Najviše mi se dopadaju Marlen Ditrih i Greta Garbo - kaže Ljubinka.

- Te arijevke imaju nešto neverovatno moćno u sebi, neku oštrinu i snagu koju jako cenim kod žena. Više sam tome naklonjena nego klasičnim lepoticama, sa rumenim obrazima i žarkim očima.

makonda-tracker