Marijana Mateus: Mirisi orijenta

Spisateljica i modna dizajnerka Marijana Mateus otkriva kako pozne tridesete utiču na njen fizički izgled i koje kozmetičke trikove koristi za održavanje prijatne spoljašnjosti
1
1 / 4 Foto: Marko Poplašen

Iako je probala pregršt kozmetičkih preparata, atraktivna modna dizajnerka i spisateljica Marijana Mateus mali broj njih smatra delotvornim za uspešno negovanje kože. Zato je vremenom njihovu upotrebu ograničila na nekoliko brendova, od kojih uglavnom naručuje čitave setove proizvoda. Privatno ne voli da se šminka i verna je dugoj kosi koja dodatno ističe njenu ženstvenost, a odlasci u salone lepote, najčešće se pretvore u dugotrajne masaže tela i lica.

LICE

- Otkako znam za sebe negujem lice i telo. Probala sam sve vrste kozmetičkih preparata i mnogo sam eksperimentisala. Godinama sam verna Sisley kozmetici. Koristim Shisedo future solution noćnu kremu, a posedujem i veliku količinu Clarinsovih pomada. Volim njihov tonik za lice, i koristim Sisley dnevnu kremu. Kad god  imam vremena, idem kod kozmetičara gde isključivo masiram lice. Kako se bližim četrdesetoj, bar jedanput nedeljno odlazim na masažu lica, a na tretmane jednom mesečno.

MAKE-UP

- Retko se šminkam, a kada to činim, moj ritual nanošenja dekorativne kozmetike traje minut. Koristim tečni puder Chanel, i maskare DiorGivenchy, a u mom neseseru najčešća je Mac kozmetika. Njihove senke za oci i olovke su najbolje. Volim i proizvode kuće Laura Mersier. Koliko uživam da odmaram lice od šminke toliko se, kada za to imam povoda, šminkam i scenskim make-upom. U svakodnevnim prilikama najčešće imam samo maskaru i sjaj za usne.

KOSA

- Mnogo frizera po raznim gradovima vode računa o mojoj kosi. Prvo sam vlasi samo šatirala, a potom počela i da se farbam, što radim već punih deset godina. U dvadesetim bila sam crnka, a u tridesete sam ušla kao plavuša. Volim negovanu i dugu kosu i sigurno se neću šišati na kratko. Mnogo vremena provodim u traženju adekvatnih šampona i maski jer mi kosa nije dovoljno jaka. Pakovanja su mi veoma važna, a moje omiljeno je Kihler pakovanje i šampon od Sisleyja.

NOKTI

- Već deset godina na manikir odlazim redovno u jedan salon u Budimpešti, a na pedikir u zavisnosti od toga u kojem sam gradu. Poslednji put sam nokte sredila u Londonu, a to nikada ne radim sama. Prosto za to nisam talentovana, divim se svim kozmetičarkama koje to znaju. Od lakova za nokte najviše volim one marke Chanel i Mac.

TELO

- Tocca Stella mi je omiljena krema za telo, a volim i one marki Amouage i Dia, kao i Victoria’s Secret. Kada sam u Beogradu imam divnog trenera Bojanu koja dolazi kod mene ili ja otrčim u njen Mia fitnes studio. Stroga je, radna i disciplinovana. U Budimpešti svakodnevno posećujem Spa studio u hotelu Four Seasons gde treniram i plivam. Naučila sam da ujutro doručkujem, pa su mi žitarice i jogurti postali svakodnevica, dok večeram salate. Pokušavam da uvek imam koji kilogram manje. Duh, osmeh i unutrašnji osećaj zadovoljstva su najvažniji, jer lepi smo samo onda kada smo srećni.

Nikola Rumenić

Tekst je objavljen u 251. broju magazina Story, 13. jula 2010. godine.

makonda-tracker