Moderni odnosi

Love bombing i kako ga izbeći: Nepoželjni društveni trend zbog kojeg nije sve onako kao što izgleda

0

I bez pojmova poput "ghostinga" ili "benchinga" koji postaju sve popularniji, ljubavni odnosi sve su komplikovaniji i komplikovaniji. Poslednji trend o kojem sve češće slušamo je izvesni "love bombing"...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako imate aktivan društveni život ili ste u stalnoj potrazi za odgovarajućim ljubavnim partnerom, vrlo je verovatno da znate da situacija na "tržištu" i nije najpovoljnija. Danas možda koristimo neke druge alate za upoznavanje novih ljudi, poput društvenih mreža, ali problemi su isti. Jedni će se uvek žaliti kako ne postoji baš niko ko ih može zaintrigirati, drugi će početak, zaplet i rasplet novih ljubavnih veza doživljavati jednom nedeljno, dok će se treći izgubiti negde između svojih želja i realnosti. Bilo kako bilo, pojam modernog dejtinga je komplikovan.

 

Zato su i uvedena neka potpuno nova pravila ponašanja, pa sled kojim su išli naši roditelji koji podrazumeva brak i decu odmah po završetku fakulteta uglavnom ne dolazi u obzir. Ne, mi ćemo naše potencijalne partnere analizirati do najsitnijeg detalja, panično tražeći razlog koji će nam potvrditi da se ne moramo obvezati. Osoba sa kojom se viđamo može biti i vrlo kvalitetna, potencijalni materijal za ozbiljnu vezu ili brak, no šta ako za koji mesec ipak poželimo da se otisnemo na putovanje oko sveta s prijateljima?

 

Naravno, ono se, najverojatnije, neće dogoditi nikad, ali nove generacije ne vole da se ograničavaju. Drugim rečima, danas veze zaista izgledaju drugačije nego pre, pa oni koji se odvaže na probijanje nemilosrdnim bojnim poljem zvanim dejting u dvadesetima ili tridesetima, moraju biti spremni na niz bizarnih situacija i nemilih epizoda...

 

Jeste li nekad čuli ove rečenice? 5 muških laži na koje padaju i najpametnije devojke

 

Pojam "love bombinga" javnosti je pre nekoliko meseci predstavio Dejl Arčer, ugledni američki psiholog s višegodišnjim iskustvom individualnog savetovanja na području veza. Najjednostavnije rečeno, "love bombing" predstavlja situaciju koja na početku veze može izgledati idilično. No, zapravo je reč o taktici zavođenja s potencijalno opasnim posledicama. U praksi će to izgledati ovako: osoba s kojom se viđate će vas od prvog dana obasipati pažnjom, verovatno i poklonima, vrlo brzo će početi da spominje planove za zajedničku budućnost, bićete u stalnom kontaktu ako ste fizički odvojeni, a zbog svega toga ćete se osećati kao da ste najvažnija osoba na svetu.

 

Šta je tu problematično? Odgovor na to bi vam mogla dati prva situacija u kojoj od takvog partnera pokušate da se odvojite, čak i ako je reč o izlasku s prijateljima ili pak situacija u kojoj takva osoba primeti da vam je entuzijazam oko odnosa pao za nijansu. Osobe sklone taktici "love bombinga" će tada pokazati svoje pravo lice i namere, izazivajući svađe zbog nečeg što se vama činilo potpuno uobičajeno.

 

Iz tog razloga je, napominju brojni psiholozi, bitno već na samom početku odnosa pripaziti da on ide polako, bez velikih gestova i obećanja jedne strane. Ovde je bitno napomenuti i kako svi slučajevi "love bombinga" nisu isti, niti moraju završiti katastrofično. Međutim, u najmanju će ruku biti neugodno.

foto: Profimedia

 

makonda-tracker