Iznenađujući rezultati istraživanja

Naučnici otkrivaju: Zašto je seks za starije žene veoma dobar, ali za muškarce loš?

0
Redovni seksualni odnosi u starijem dobu mogu da zaštite žene od određenih zdravstvenih problema, ali bi na muškarce mogli da deluju suprotno, objavili su naučnici.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Stariji muškarci koji upražnjavaju seks više od jednom nedeljno, naime, imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

- Rezultati za žene su u skladu s našim očekivanjima, ali za muškarce su iznenađujući - rekla je Hui Liu, profesorka sociologije na državnom univerzitetu u Mičigenu.

 

Naučnici na čelu s Hui Liu analizirali su podatke iz nacionalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 2.204 ispitanika u dobu od 47 do 85 godina. Rezultati su objavljeni u časopisu "Journal of Health and Social Behavior."

Žene koje su odgovorile da ih seksualni život zadovoljava i da im je ugodan imale su manju verovatnost razvoja hipertenzije, napisali su. Takođe, hormoni koje žene luče tokom seksa pridonose njihovom zdravlju.

 

Prepoznajte njegove namere: 8 znakova da on želi samo seks
 

- Iznenađujuće, stariji muškarci koji imaju seksualne odnose više od jednom nedeljno imaju dvostruko veći rizik od srčanih problema od seksualno neaktivnih. To se odnosi čak i na one koji su baš zadovoljni svojim seksualnim životom - rekla je Hui Liu.

 

- Takvi rezultati dovode u pitanje raširenu pretpostavku da je seks svima blagotvoran za zdravlje - naglasila je. Stariji muškarci imaju problema s postizanjem orgazma zbog emotivnih ili medicinskih razloga i zato se možda više iscrpljuju što stvara relativno veći stres na njihov kardiovaskularni sastav, smatra Liu.

 

Koliko imate godina? One će vam reći koliko često treba da imate seks!

 

- Druga je mogućnost negativan učinak lekova i nadomestaka za unapređenje seksualne funkcije - rekla je.

 

U svakom slučaju, potrebna su dodatna istraživanja koja će pojasniti zašto bi seks za starije muškarce mogao biti poguban.

makonda-tracker