Botoks u lečenju preteranog znojenja

0
Iako su nam danas dostupna brojna sredstva kojima se mogu ublažiti posledice znojenja, najsavremenija metoda ubrizgavanja botoksa koji neutrališe hiperhidrozu - preterano znojenje, dugotrajno sprečava ovaj proces-

Mnogo je onih koji su prinuđeni da izbegavaju brojne društvene aktivnosti zbog hiperhidroze - preteranog znojenja. Najčešće nije reč o patologiji, već o ličnoj karakteristici našeg nervnog sistema. Zato je ovaj problem lako rešiti, ukoliko nije posledica endokrinih, infekcionih ili drugih oboljenja. Znojenje je normalna funkcija organizma i pojačano je tokom letnjih meseci kao posledica stresa, fizičkog napora ili konzumiranja ljute hrane. Ali ako ono, kao i neprijatan miris znoja, postanu svakodnevni problem, treba se obratiti stručnom licu radi dijagnostike. Dijagnoza hiperhidroze postavlja se Minorovim testom koji dozvoljava da se utvrde tačan intenzitet i granice znojenja.

NAJJAČE ORUŽJE U BORBI PROTIV ZNOJENJA

Hiperhidroza - preterano znojenje jeste dosta česta pojava i spada u red socijalnih oboljenja. Ono ne ugrožava život pacijenta, ali stalno mokra pazušna regija, fleke na odeći, mokri dlanovi i tabani, neprijatan miris, mogu da smetaju osobi pri izboru profesije kao i da joj ograniče druženje i normalan društveni život. Žene u mlađem životnom dobu ugroženije su od muškaraca, a prvi simptomi mogu se javiti i pre 13 godine. Problem se ne rešava sam od sebe, već se  s njim treba boriti.

Posle više od 20 godina primene, botoks je nepobediv ne samo u borbi sa borama, već i kad se radi o preteranom znojenju.  On danas predstavlja najracionalniji vid lečenja hiperhidroze, te pomaže da se na ovu neprijatnost zaboravi šest do osam meseci.

Botoks se primenjuje u vidu mikroinjekcija u koži zone pazuha ili dlanova, tabana i glave. Zajedno sa pregledom lekara, ovaj tretman ne traje više od sat vremena, a mogu ga raditi i odrasli i deca. Same injekcije nisu bolne, ali su neprijatne. One sadrže veoma malu koncentraciju botoksa koji sam po sebi ne izaziva alergijske reakcije. Mnogi doktori smatraju da je botoks efikasniju u lečenju hiprehidroze nego u borbi protiv bora. Razlog je i činjenica da se znojne žlezde obnavljaju mnogo duže. Baš zato lekari i preporučuju botoks kao lek jer neprijatno znojenje nestaje u periodu od jednog do četiri dana nakon tretmana.

Osim žena i muškarci, naročito leti, često primenjuju botoks da ne bi imali ograničenja kad je reč o oblačenju košulja i majica svetlih i nežnih nijansi.

NAPOMENA:

Da bi botoks što duže delovao, treba se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

- Ne koristiti antiperspirante na dan tretmana, to jest pre i posle njega

- Izbegavati solarijum i saunu sledećih 7 do 10 dana

DEZODORANS: DA ILI NE?

U odbrani protiv posledica znojenja najčešće posežemo za kućnim kozmetičkim dezodoransima - antiperspirantima. Osnova njihovog sastava jeste aluminijum-hlorid koji deluje tako što sužava i na kraju potpuno zatvara izvodne kanale znojnih žlezda. Znojenje sa specijalnim medicinskim antiperspirantima, pogotovu ispod pazuha, može da se smanji i do 70 odsto. Kod znojenja šaka, kao i tabana, efikasnost je nešto manja. Treba biti oprezan i ovakve preparate koristiti samo kad je to neophodno. Znojne žlezde nastavljaju svoj rad, a znoj ne može da izađe na površinu kože i nakuplja se ispod nje. Mikrobi se razmnožavaju, dolazi do otoka pazušne jame kao i infekcija kože i potkože. Antiperspiranti spadaju u jaka sredstva, a treba ih koristiti umereno i na besprekorno čistu kožu. Pored toga, epiderm ne  sme da bude iziritiran bar tokom poslednjih 48 sati.

Piše: spec. dermatolog Nevenka Dokmanović

Priredila: Jasmina Antonijević

TAGOVI: 123Living
makonda-tracker